Mozaïek gemeentelogo

Mozaïek gemeentelogo
Mozaïek gemeentelogo Mozaïek gemeentelogo

Plaats: Urk

Locatie: De Singel

Kunstenaar: Geert Weerstand

Materiaal: natuur-, keramische steen

Jaar: 2010


Beschrijving:

In 2007 besloot de gemeenteraad van Urk tot verbouw van het gemeentehuis en de bouw van een nieuwe vleugel, achter het bestaande gebouw aan de Singel. De nieuwe vleugel is ontworpen door B en D architecten uit Oosterbeek. De totale kosten, waaronder ook aanpassing van de infrastructuur, bedroegen € 7.800.000,-.

De kunstenaar Geert Weerstand kreeg de opdracht om een groot mozaïek met het gemeentelogo te maken rondom de nieuwe publieksingang die gerealiseerd is op het binnenplein van het gemeentehuis. Sinds 1 januari 1999 heeft Urk een logo. Bij het ontwerpen van het logo is gekeken naar het wapen van Urk dat in 1819 bij Koninklijk Besluit aan de gemeente verleend is. De kleuren van het logo zijn ultramarijn (azuur) en zilver. In het logo is in ultramarijn de tekst `Gemeente Urk´ te zien. Onder de tekst `Urk´, zie je de vorm van het eiland Urk zoals dat er in 1792 uitzag. Voorts is ook de schelvis uit het gemeentewapen afgebeeld. Onder de tekst `gemeente´, zie je de vorm van de schelvis, die steeds groter wordt. De gedachte hierachter is dat gemeente Urk steeds verder uitgroeit. De kleur van het woord 'gemeente' en de schelvissen is in het mozaïek zilver, terwijl die in het door de gemeente gebruikte logo blauw zijn. De sterke binding die de vissersgemeenschap met de zee heeft wordt door de blauwe kleur van de achtergrond tot uitdrukking gebracht.

Het tegelwerk met het gemeentelogo werd op 24 februari 2010 onthuld door wethouder Klaas Kramer die zich voor deze gelegenheid in de Urker klederdracht had gestoken.

Kunstenaar

Geert Weerstand werd op 7 november 1948 op Urk geboren. Op 16-jarige leeftijd lag hij voor een blindedarm operatie in het Ziekenhuis in Emmeloord en boven zijn bed hing een mozaiek van een zwarte kat. Dat sprak hem zo aan dat hij besloot dit ook eens te gaan proberen. Zijn vader noemde kunst een vak voor luie mensen. Daarom ging Geert ook de bouw in, als metselaar en tegelzetter, maar zijn hart lag bij het fröbelen met steentjes. Zijn moeder begreep dat. In een interview vertelde Geert dat hij het artistieke van haar heeft. In 1975 besloot Geert Weerstand om als hobby mozaïeken te gaan maken. Hij werkte tot 1981 als tegelzetter in de bouw. Daarna is hij als sociaal werker werkzaam geweest bij de stichting ‘Tot Heil des Volks’ in Amsterdam. Professionele kunstenaars brachten hem de ambachtelijke kant van het pottenbakken, boetseren en brandschilderen bij. In 1986 nam hij het besluit om van zijn hobby zijn beroep te maken en liet zich als kunstenaar bij de Kamer van Koophandel inschrijven. Dezelfde dag kreeg hij een uitnodiging van een visbedrijf. Ze wilden iets artistieks in de hal van de nieuwbouw hebben. In 1997 begon hij, samen met zijn zoon Simon, een natuursteenbedrijf, dat hij in 2008 aan Simon overdeed. Sindsdien richt Geert Weerstand zich helemaal op de kunst. Eerst werkte hij met tegelafval dat in de mozaieken een nieuwe bestemming kreeg. Tegenwoordig maakt hij mozaïeken van glas.

Weerstand krijgt veel opdrachten van particulieren en bedrijven. Wanneer je door Urk loopt kom je overal het werk van de kunstenaar tegen. Bij Visserijbelangen ligt een bijzondere granietvloer met een prachtige decoratie. op de gevel van Bakkerij Brouwer, in de hal van Talma Haven, aan de buitenzijde van het gemeentehuis van Urk, in het bedrijfspand van Profinis aan het Spijk en bij de Firma Sinke in Emmeloord vind je muurmozaïeken. Voor de Bethelkerk maakte hij een glasmozaïek. Ook voor onderwijsinstellingen heeft Weerstand kunstwerken gerealiseerd. Zo bevindt zich op de kopgevel van de Cornelis Zeemanschool een mozaïek van de UK 284 en staat bij de Pieter Zandt Scholengemeenschap op Urk een sculptuur. Sinds september 2014 vind je aan de achterkant van de trap in de Christelijke Scholengemeenschap 'Vincent van Gogh' in Assen een 10 x 3 meter groot mozaïek dat hij samen met zijn neef Okke Weerstand gerealiseerd heeft. Naast Vincent van Gogh zijn de belangrijkste inspiratiebronnen voor Weerstand zijn familie, zijn geloof en het dorp Urk. 

Geert Weerstand is autodidact (= iemand die zichzelf geschoold heeft). Weerstand onderscheidt zich in zijn vakgebied als een veelzijdig man op het gebied van tegel- en mozaïek, kunstwerken in keramiek, glas en natuursteen. De grote passie van Geert is het leven en werk van Vincent van Gogh. De kunstenaar heeft een permanente expositie in zijn "Van Gogh kelder" op Urk.