De dijk barst

De dijk barst
De dijk barst De dijk barst De dijk barst De dijk barst De dijk barst

Plaats: Urk

Locatie: rotonde Urkerweg - Ransuil

Kunstenaar: Julia Regnerus

Materiaal: gelakt staal

Jaar: 2006


Beschrijving:

In 2006 werd over de Urkervaart een beweegbare fietsbrug gerealiseerd die ontworpen is door Aletta van Aalst & Partners Architecten B.V. uit Amsterdam. Op 6 juni werd de fietsbrug, een ophaalbrug, met een grote hijskraan geplaatst. Het zwaarste gedeelte van de brug, een zwenkarm, weegt 1700.000 kg. De Zwolsebrug verbindt de Polderwijk en de Zeewijk met het aan de overzijde gelegen industrieterrein en is aangesloten op de rotonde Urkerweg - Ransuil. De fietsbrug heeft 1,1 miljoen euro gekost en is gebouwd door BSB Staalbouw B.V. uit Burgum. Bij de Zwolsebrug is een kunstwerk geplaatst genaamd: 'De dijk barst'. Dit kunstwerk is ontworpen door Julia Regnerus en is eveneens uitgevoerd door BSB Staalbouw B.V.

Julia Regnerus, leerlinge van het Berechja College op Urk, maakte het ontwerp voor een kunstwedstrijd binnen het programma FLOWS, wat staat voor "Floodplain Land Use Optimising Workable Sustainability, wat vrij vertaald "Verbetering van de duurzame ontwikkeling in de laag gelegen gebieden" betekent. FLOWS was een Europees project over de gevolgen van wateroverlast. Al in 2005 verdiepten de leerlingen van vier middelbare scholen in Flevoland, Friesland en Groningen zich in de problemen en risico’s die wateroverlast in Nederland en andere landen met zich meebrengt. Naast het Berechja College deden ook Bogerman in Sneek, de OSG Sevenwolden in Grou en de Vrije School in Groningen mee. Een onderdeel van dat project was het maken van een kunstwerk dat uiting gaf aan die problematiek, wat in totaal 20 inzendingen opleverden voor de eindpresentatie in het Woudagemaal in Lemmer. Het Berechja College selecteerde uit de vele goede ontwerpen vijf kunstwerken. De provincie Flevoland en de gemeente Urk kozen 'De dijk barst' en 'Overstromingsgebied' uit om daadwerkelijk te realiseren. De gemeente trok hiervoor € 21.500,- uit.

Het kunstwerk 'De dijk barst' staat op een ondergrond van basaltstenen en stelt een dak voor waar een grote golf doorheen slaat. Het dak verbeeldt tevens een dijk waar de golven op breken. Het kunstwerk is gemaakt van gelakt staal. De golven zijn in blauw uitgevoerd, de dijk die door het water bedreigt wordt in de signaalkleur rood. In juli 2006 is 'De dijk barst' op de hoek van de Ransuil en Urkerweg geplaatst. Daar heeft gedeputeerde Laura Bouwmeester het kunstwerk samen met Julia Regnerus op vrijdag 29 september 2006 onthuld.