De dijk barst

De dijk barst
De dijk barst De dijk barst De dijk barst De dijk barst De dijk barst

Plaats: Urk

Locatie: rotonde Urkerweg - Ransuil

Kunstenaar: Julia Regnerus

Materiaal: gelakt staal

Jaar: 2006


Beschrijving:

In juni 2006 werd over de Urkervaart een beweegbare fietsbrug gerealiseerd die de Polderwijk en de Zeewijk verbindt met het aan de overzijde gelegen industrieterrein. Bij de rotonde, waarop de Zwolsebrug is aangesloten, werd datzelfde jaar een kunstwerk geplaatst dat de naam 'De dijk barst' draagt. Het kunstwerk is ontworpen door Julia Regnerus en in staal uitgevoerd door BSB Staalbouw B.V. uit Burgum, de bouwer van de Zwolsebrug.

Julia Regnerus, leerlinge van het Berechja College op Urk, maakte het ontwerp voor een kunstwedstrijd binnen het programma FLOWS, wat staat voor "Floodplain Land Use Optimising Workable Sustainability, wat vrij vertaald "Verbetering van de duurzame ontwikkeling in de laag gelegen gebieden" betekent. FLOWS was een Europees project over de gevolgen van wateroverlast. Al in 2005 verdiepten de leerlingen van vier middelbare scholen in Flevoland, Friesland en Groningen zich in de problemen en risico’s die wateroverlast in Nederland en andere landen met zich meebrengt. Naast het Berechja College deden ook Bogerman in Sneek, de OSG Sevenwolden in Grou en de Vrije School in Groningen mee. Een onderdeel van dat project was het maken van een kunstwerk dat uiting gaf aan die problematiek, wat in totaal 20 inzendingen opleverden voor de eindpresentatie in het Woudagemaal in Lemmer. Het Berechja College selecteerde uit de vele goede ontwerpen vijf kunstwerken. De provincie Flevoland en de gemeente Urk kozen 'De dijk barst' en 'Overstromingsgebied' uit om daadwerkelijk te realiseren. De gemeente trok hiervoor € 21.500,- uit. 

Het kunstwerk 'De dijk barst' staat op een ondergrond van basaltstenen en stelt een dijk voor waar een grote golf doorheen slaat. De dijk verbeeldt tevens een dak waar de golven op breken. Het kunstwerk is gemaakt van gelakt staal. De golven zijn in blauw uitgevoerd, de dijk die door het water bedreigt wordt in de signaalkleur rood. In juli 2006 is 'De dijk barst' op de hoek van de Ransuil en Urkerweg geplaatst. Daar heeft gedeputeerde Laura Bouwmeester het kunstwerk samen met Julia Regnerus op vrijdag 29 september 2006 onthuld.