Rainbow

Rainbow
Rainbow Rainbow Rainbow Rainbow Rainbow Rainbow

Plaats: Ens

Locatie: Sportweg 22

Kunstenaar: Rinus Roelofs

Materiaal: staal

Jaar: 1993

Beschrijving:

In Noordoostpolder zijn 12 scholen gebouwd naar plannen van de Directie van de Wieringermeer. In 1948 werd in Ens de openbare lagere school aan de Sportweg gebouwd als gangschool met midden tussen de lokalen de kamer van het schoolhoofd en een werkkast met trap naar de zolder. Eind jaren 1970 moesten de kleuter-en lagere school samen basisschool worden. Na een ingrijpende renovatie was in 1979 de nieuwe school een feit, maar had toen nog geen officiële naam. De bewoners van Ens werden opgeroepen om een passende naam te bedenken. De school kreeg de naam De Regenboog.

Op de kopgevel van OBS De Regenboog hangt een kleurig kunstwerk, 'Rainbow' genaamd. De open constructie is door oud-leerling kunstenaar Rinus Roelofs ontworpen ter gelegenheid van het 50-jarig bestaan van de school in 1993. Roelofs maakt kunst die over wiskunde gaat. Het object is opgebouwd uit gebogen ronde stalen buizen van dezelfde lengte die door elkaar 'gevlochten' zijn. Het ziet eruit alsog de buizen natuurlijk zwevend op elkaar rusten. In werkelijkheid zijn de lassen onzichtbaar weggewerkt waardoor het kunstwerk een grote perfectie en harmonie ademt. In het midden zien we een heptagoon, een veelhoek met zeven hoeken en evenzoveel zijden. De buizen rondom deze regelmatige zevenhoek waaieren uit tot een bloemvorm. Het kunstwerk is polychroom, gelakt in alle kleuren van de regenboog. Het object met al zijn kleuren sluit goed aan bij de visie van de school. Met een open blik naar de wereld, met oog voor kwaliteit, werkt De Regenboog aan de ontwikkeling van ieders talent.  

In 2012 is het kunstwerk opgeknapt. Spuiterij en Staalbedrijf Gouweleeuw in Emmeloord heeft het gestraald en in de grondverf gezet. Vervolgens hebben twee vaders het object met de hand geschilderd en terug aan de gevel geplaatst.

Samen met Louis van Reede maakte Roelofs het kunstwerk Energio (1987) dat aan het Schapenpad in Espel staat.

Kunstenaar

Rinus Roelofs is op 13 juni 1954 geboren in Steen. Hij groeide op in Ens (Noordoostpolder) en was heel goed in wiskunde maar had ook belangstelling voor kunst. Zijn ouders besloten dat hij wiskunde ging studeren dus studeerde hij vanaf 1973 toegepaste wiskunde aan de Universiteit Twente in Enschede. Omdat deze opleiding geen toekomstperspectief bood vervolgde hij in 1978 zijn studie aan de Academie van Beeldende kunst (AKI) in Enschede met specialisatie beeldhouwen. Hij interesseerde zich vooral voor conceptionele kunst en liet zich inspireren door kunstenaars als Peter Struyken, Jan Dibbets en Sigurdur Gudmundsson, van wie hij ook les kreeg. Deze conceptuele kunstperiode zou invloedrijk blijken te zijn op zijn latere werk. 

Sinds 1983 is hij als beeldhouwer werkzaam. Geïnspireerd door M.C. Escher en Leonardo da Vinci is Roelofs zich bezig gaan houden met het verbeelden van wiskundige structuren. De objecten van Roelofs zijn gebaseerd op geometrische patronen en balanceren altijd op het snijvlak van kunst en wiskunde. Voordat een kunstwerk van hem vorm gekregen heeft in de echte tastbare wereld, gaat daar dan ook vaak een langdurig wiskundig onderzoek aan vooraf. Rinus Roelofs woont in Hengelo en is zich gaan toeleggen op het digitale beeldhouwen. Roelofs kan op het gebied van digitaal beeldhouwen als een pionier worden beschouwd. Een kunstenaar heeft altijd een boodschap. De boodschap die Rinus Roelofs wil overbrengen is zijn fascinatie voor de wiskunde.Laatste Update zaterdag, 05 december 2015