Rainbow

Rainbow
Rainbow Rainbow Rainbow Rainbow Rainbow Rainbow

Plaats: Ens

Locatie: Antony Coolijnstraat

Kunstenaar: Rinus Roelofs

Materiaal: staal

Jaar: 1993


Beschrijving:

Met ingang van 15 april 1943 werd in Ens een openbare school voor gewoon lager onderwijs (glo) gesticht. In 1948 werd naar plannen van de Directie Wieringermeer in Ens de openbare lagere school aan de Sportweg gebouwd als gangschool met midden tussen de lokalen de kamer van het schoolhoofd en een werkkast met trap naar de zolder. Eind jaren 1970 moesten de kleuter-en lagere school samen basisschool worden. Na een ingrijpende renovatie was in 1979 de nieuwe school een feit, maar had toen nog geen officiële naam. De bewoners van Ens werden opgeroepen om een passende naam te bedenken. De school kreeg de naam De Regenboog.

In 1993 vierde OBS De Regenboog op uitbundige wijze het 50-jarig bestaan. De feestelijkheden begonnen op 2 april met de onthulling van het kleurige kunstwerk 'Rainbow' op de kopgevel van het schoolgebouw, door de in Ot en Sien kleding gestoken jongste en oudste leerling. Directeur Albert Hilbrans ging na de onthulling even terug in de geschiedenis van de school. Hij stelde dat er ook na de renovatie van de school in de jaren 1970 altijd iets aan ontbrak. Het kunstwerk maakte nu het plaatje van de school compleet. De kleuren van de metalen buizen lopen in elkaar over en symboliseren daarmee de samenstelling van de schoolbevolking van De Regenboog. 

De open constructie is door oud-leerling kunstenaar Rinus Roelofs ontworpen. Roelofs maakt kunst die over wiskunde gaat. Het object is opgebouwd uit gebogen ronde stalen buizen van dezelfde lengte die door elkaar 'gevlochten' zijn. Het ziet eruit alsog de buizen natuurlijk zwevend op elkaar rusten. In werkelijkheid zijn de lassen onzichtbaar weggewerkt waardoor het kunstwerk een grote perfectie en harmonie ademt. In het midden zien we een heptagoon, een veelhoek met zeven hoeken en evenzoveel zijden. De buizen rondom deze regelmatige zevenhoek waaieren uit tot een bloemvorm. Het kunstwerk is polychroom, gelakt in alle kleuren van de regenboog. Het object met al zijn kleuren sluit goed aan bij de visie van de school. Met een open blik naar de wereld, met oog voor kwaliteit, werkt De Regenboog aan de ontwikkeling van ieders talent.  

In 2012 is het kunstwerk opgeknapt. Spuiterij en Staalbedrijf Gouweleeuw in Emmeloord heeft het gestraald en in de grondverf gezet. Vervolgens hebben twee vaders het object met de hand geschilderd en terug aan de gevel geplaatst.

Samen met Louis van Reede maakte Roelofs het kunstwerk Energio (1987) dat tot 2020 aan het Schapenpad in Espel stond.

In 1950 werden op initiatief van de afgevaardigde van het district Ens in de straatnamencommissie straten in Ens genoemd naar belangrijke personen op Schokland. Antony Coolijn was koster en schoolmeester op Schokland. Om zijn lage loon aan te vullen was hij daarnaast vuurmaker op de vuurtoren. 

Kunstenaar

Rinus Roelofs is op 13 juni 1954 geboren in Steen. Hij groeide op in Ens (Noordoostpolder) en was heel goed in wiskunde maar had ook belangstelling voor kunst. Zijn ouders besloten dat hij wiskunde ging studeren dus studeerde hij vanaf 1973 toegepaste wiskunde aan de Universiteit Twente in Enschede. Omdat hij het gevoel had dat deze opleiding geen toekomstperspectief voor hem bood verliet hij na 5 jaar de universiteit zonder diploma en pakte alsnog een studie aan de Academie van Beeldende kunst (AKI) in Enschede op met specialisatie beeldhouwen. Hij interesseerde zich vooral voor conceptionele kunst en liet zich inspireren door kunstenaars als Peter Struyken, Jan Dibbets en Sigurdur Gudmundsson, van wie hij ook les kreeg. Deze conceptuele kunstperiode zou invloedrijk blijken te zijn op zijn latere werk. 

Na de kunstacademie zocht Roelofs toch weer, bijna ondanks zichzelf, de wiskunde op. Hij accepteerde met moeite dat hij de drang voelde om de structuurmatige kant op te gaan. Uitgangspunt voor zijn werk is zijn fascinatie voor wiskundige structuren, die overal om ons heen te vinden zijn. Geïnspireerd door M.C. Escher en Leonardo da Vinci is Roelofs zich bezig gaan houden met het verbeelden van deze wiskundige structuren. Zijn objecten zijn gebaseerd op geometrische patronen en balanceren altijd op het snijvlak van kunst en wiskunde. Voordat één van zijn kunstwerken vorm heeft gekregen in de echte tastbare wereld, gaat daar vaak een langdurig wiskundig onderzoek aan vooraf. Rinus Roelofs is zich gaan toeleggen op het digitale beeldhouwen. Op dit gebied kan hij als een pionier worden beschouwd. Roelofs ontwikkelde Rhinoceros, een 3D-tekenprogramma dat bedoeld is om kunstenaars en ontwerpers de kans te geven hun ontwerp eerst digitaal te simuleren. Met het programma wil Roelofs naar eigen zeggen grenzen in de kunst verleggen. Vroeger kon een kunstenaar enkel ontwerpen wat fysiek mogelijk was, wat smeedbaar was in ijzer, wat gietbaar was in koper, wat uithouwbaar was in steen, wat uitzaagbaar was in hout. Dankzij Rhinoceros zijn kunstenaars nu enkel beperkt door wat 'denkbaar' is. Ondertussen zijn al een aantal 'onmogelijke' objecten van Rinus Roelofs uit een 3D-printer gerold. In zijn nooit stoppende vormexperimenten ontdekte Roelofs bij toeval een nieuw regelmatig veelvlak. De uitwerkingen ervan in hout, kunststof en papier vullen de planken van zijn atelier. Toen hij zijn ontdekking aan wiskundigen liet zien waren ze stomverbaasd. Hoewel Roelofs nooit is afgestudeerd als wiskundige, is hij in 2022 in Leuven op zijn vondst gepromoveerd. 

Rinus Roelofs woont in Hengelo en is sinds 1983 als kunstenaar werkzaam. Een bezoek aan een congres voor kunstenaars en wetenschapper in het Escher-jaar 1998 in Rome betekende het begin van zijn doorbraak als kunstenaar.