Vrijheid

Vrijheid
Vrijheid Vrijheid Vrijheid Vrijheid Vrijheid Vrijheid

Plaats: Ens

Locatie: Drietorensweg

Kunstenaar: Hilly Binksma-Martens

Materiaal: opaal

Jaar: 2000


Beschrijving:

In 1999 is met steun van de Europese Unie in het dorp Ens een 4,5 kilometer lang wandelpad gerealiseerd. Langs dit pad staan kunstobjecten van 4 kunstenaars die in het dorp woonachtig zijn. Gezamenlijk kozen zij voor het thema Enedseae' of 'Eendenzee' waar de naam Ens van is afgeleid. Zo zijn werken ontstaan die op de één of andere manier een link hiermee hebben: de zee, het land, de mens en dier daarbij. In de groenstrook tussen de Tuinrand en de Drietorensweg staat het kunstwerk ‘Vrijheid’ dat gemaakt is door Hilly Binksma-Martens. De kunstenares heeft het kunstwerk uit opaal gehouwen. Opaal is een middelharde steensoort met een fijne textuur en is niet zo moeilijk te bewerken als hardsteen. Eerst worden grote stukken afgezaagd of afgehakt. Door steeds fijnere bewerkingen toe te passen heeft het beeld zijn eigenlijke vorm gekregen.

Hilly Binksma-Martens heeft gebruik gemaakt van een abstracte organische vormentaal. Het oppervlak van de sculptuur heeft de beeldhouwster glad gemaakt door te vijlen en te schuren. Op sommige plekken zijn de groeven van de hamer en beitel echter nog zichtbaar. Deze werkwijze levert een ruwe structuur op, die nauw aansluit bij de gesloten vorm van het object. Het kunstwerk is vanbinnen en vanbuiten van hetzelfde materiaal gemaakt. Het maakt echter geen massieve indruk, door de vorm op een staaf te plaatsen lijkt het te zweven. Bevrijd uit het brok steen, vrij van zijn omgeving, ‘Vrijheid’.

Kunstenaar

Hilly Binksma-Martens is op 7 december 1945 geboren in Beilen. In 1953 verhuisde het gezin naar Ens. Na haar middelbare school volgde zij een opleiding tot lerares naaldvakken en stond enkele jaren voor de klas. Daarnaast heeft zij diverse bijscholingen gevolgd om bij te blijven op haar vakgebied. Hilly Binksma-Martens is textielkunstenares en heeft sinds 2000 een textielatelier in Ens. Zij werkt het liefst aan de hand van een thema, waarbij het proces van de tot standkoming van een werk belangrijker is dan het resultaat. Het experiment staat bij het proces voorop. Zij drukt haar gevoel uit in vorm, kleur en materiaal, waaruit inspiratie voortvloeit met heel veel beeldende mogelijkheden. Het polderlandschap en de ruimte spelen een belangrijke rol in het werk van Hilly, dat zich kenmerkt door geometrische vormen en strakke lijnen. Naast het textielatelier runt zij met haar echtgenoot een agrarisch gemengd bedrijf. Van 1998-2010 zat Hilly Binksma voor de VVD in de gemeenteraad van Noordoostpolder. Namens de gemeenteraad was Hilly Binksma van 2006-2011 bestuurslid van de in 2011 opgeheven Stichting A.D. van Eckfonds.