Mensensofa

Mensensofa
Mensensofa Mensensofa Mensensofa Mensensofa Mensensofa Mensensofa Mensensofa Mensensofa

Plaats: Ens

Locatie: Baan

Kunstenaar: Marga van Kuijk e.v.a.

Materiaal: beton, glasmozaïek

Jaar: 2013


Beschrijving:

Op 1 maart 2013 is in Ens een Social Sofa afgeleverd. Een Social Sofa is een betonnen bank die zijn oorsprong vindt in Noord Brabant. Het landelijke project is in 2005 bedacht door de cabaretière Karin Bruers om de sociale verkilling een halt toe te roepen. Er is gekozen voor een chaise longe, een bank met één leuning omdat die meer uitnodigt om te gaan zitten dan een normale sofa. De banken worden door De Jong Beton in Alphen van rest beton gegoten en door het Tilburgse bedrijf SocialSofa voorzien van het ontwerp. De massieve betonnen bank moet door de dorpsbewoners van glasmozaïek worden voorzien. Het beplakken zorgt voor saamhorigheid en de uiteindelijke bank vernieuwt de sociale contacten in het dorp.

Het ontwerp voor de bank is van dorpsgenote Marga van Kuijk. Zij koos voor een gestileerd ontwerp van onderwerpen die Ens markant maken. Ens heeft een sterke binding met Schokland. Het dorp is vernoemd naar het zuidelijk deel van het voormalig eiland en dat is terug te vinden in het ontwerp. De woonkernen Middelbuurt en Zuidert vormden samen Ens. Aan de voorkant is, op de rugleuning, Middelbuurt afgebeeld. Op de zitting verbeeldt het water de Zuiderzee en daaronder zien we kassen met daarvoor pompoenen en daarnaast kleurige tulpen. De vogel boven de kassen is een kiekendief, het symbool van Flevoland. Op de hoge armleuning zien we het woord ENS met daaronder het wapen van Ens en het jaartal 2013. Op de achterkant van de bank zijn de balgstuw, de uitkijktoren en het kunstwerk 'De Baanbreker' van Steef Roothaan te zien.

Twaalf vrijwilligers zijn op 18 maart begonnen en zes weken later, op 3 mei, zijn de laatste steentjes geplakt en heeft het bedrijf SocialSofa de bank gevoegd en gepolijst. Op 19 juni stond de sofa voor de voormalige NH-kerk op het Kerkplein. Koning Willem-Alexander en koningin Maxima hebben tijdens hun bezoek dat zij aan Ens brachten in het kader van hun Royal tour, even plaatsgenomen op het kleurrijke zitmeubel.

Bron: www.dekerkvanens.nl

Na het koninklijk bezoek is de Social Sofa geplaatst op het bloemenplein, aan de Baan. De Social Sofa staat bewust los en wordt niet verankerd in de grond, omdat er dan een bouwvergunning voor nodig is om de bank te plaatsen. In het trottoir voor de sofa is een gemozaïekt naambordje ingestraat met daarop de naam MENSENSOFA. 

Kunstenaar

Marga van Kuijk is in 1963 geboren. Na haar studie aan de kunstacademie in Kampen is zij aan het werk gegaan in de grafische sector. In haar vrije tijd maakt ze schilderijen in olieverf en acryl, beeldhouwwerken in speksteen en hout en tekeningen met kroontjespen, inkt en (kleur)potloden. Marga heeft de ontwerpen gemaakt voor de Social Sofa in Ens en de mozaïeken bij Steunpunt Ens van Zorggroep Oude en Nieuwe Land. Ook maakte zij ontwerpen voor het Tulpenmozaïek.