Kwartriet

Kwartriet
Kwartriet Kwartriet Kwartriet Kwartriet Kwartriet

Plaats: Ens

Locatie: Waterkant

Kunstenaar: Plaatselijke kunstenaars

Materiaal: diverse materialen

Jaar: 2000


Beschrijving:

Tijdens de jaarvergadering van Dorpsbelang Ens op 18 maart 1998 presenteerde dorpsvoorzitter Piet Baars een plan om de loswal op te knappen en een wandelroute rond het dorp te realiseren. Men hoopte het plan onder meer te kunnen betalen met een Europese bijdrage van ƒ 150.000,- in het kader van het LEADER II project. In juli 1999 kende het college van gedeputeerde Staten van de provincie Flevoland aan de Vereniging Dorpsbelang Ens een LEADER subsidie toe. Een voorwaarden om voor deze Europese subsidie in aanmerking te komen was dat er werkzaamheden door het dorp zelf uitgevoerd zouden worden. De subsidie is door de Ensenaren gebruikt om een 4,5 km lang wandelpad 'Rondje Ens' aan te leggen dat de herinnering aan het oude dorp Ens op Schokland levend moet houden. Dorpsbelang vroeg de vier plaatselijke kunstenaars Anje Doorn-Flux, Douwe van der Werff, Jeannette Nijhuis en Hilly Brinksma-Martens om kunstwerken voor langs de wandelroute te maken.
 
In mei 1999 is het viertal begonnen met brainstormen. Het moesten buitenbeelden worden. Wat waren de mogelijkheden, de uitgangspunten en de kriteria? Zo ontstonden allerlei ideeën. Omdat ieder in een ander gebied van de kunst actief was, hebben de kunstenaars een paar workshops gevolgd met de bedoeling materialen te onderzoeken waarmee zij iets konden. Zo is er gewerkt met aluminiumcement en zijn ze gaan hakken in steen. Op die manier kwam er een ontwikkeling op gang. Gezamenlijk koos het viertal voor het thema 'Enedseae' of 'Eendenzee' waar de naam Ens van is afgeleid. In anderhalf jaar tijd maakten zij 10 kunstwerken waarbij het thema persoonlijk is geïnterpreteerd. Bron: De Noordoostpolder. 
 
Naast deze kunstwerken leverde de goede samenwerking één gezamenlijk kunstwerk op dat bestaat uit 4 "rietpluimen" en de titel 'Kwartriet' kreeg. Iedere kunstenaar vervaardigde een pluim. De vorm was nagenoeg hetzelfde maar ieder werkte met een eigen materiaal. De materialen die zij gebruikt hebben zijn roestvrij staal, albast, textiel, messing, brons, glas en plexiglas. Het samengestelde kunstwerk staat symbool voor het gezamenlijke kunstproject langs het wandelpad 'rondje Ens'. 'Kwartriet' is langs de Waterkant geplaatst, op het grasveld naast restaurant "Het Wapen van Ens". Het kunstwerk heeft de tand des tijds niet ongeschonden doorstaan. (Met dank aan Anje Doorn-Flux voor het verstrekken van informatie.)
 
'Rondje Ens' werd op 11 november 2000 officieel geopend door de toenmalige wethouder en voorzitter van de stuurgroep Leader Tineke Bij de Vaate en Piet Baars, projectleider en erelid van de Vereniging Dorpsbelang Ens. Dezelfde middag werd verderop langs de Waterkant het kunstwerk 'Zicht op Schokland' onthuld door wethouder Jos Becker en kunstenaar Eugène Terwindt.