De Vis

De Vis
De Vis De Vis De Vis De Vis De Vis

Plaats: Ens

Locatie: Baan / Stallijnstraat

Kunstenaar: Douwe van der Werff

Materiaal: cortenstaal

Jaar: 2000


Beschrijving:

In juli 1999 heeft het college van gedeputeerde Staten van de provincie Flevoland aan de Vereniging Dorpsbelang in Ens een LEADER II subsidie toegekend waarmee dat jaar een wandelroute gerealiseerd is. Als een dijk rondom een eiland hebben de Ensenaren een wandelpad rondom hun dorp aangelegd, waarin een aantal herinneringen aan het voormalige eiland Schokland levend worden gehouden. Langs dit 4,5 kilometer lange pad staan informatieborden en 11 sculpturen die door 4 plaatselijke kunstenaars vervaardigd zijn. Gezamenlijk kozen zij voor het thema Enedseae' of 'Eendenzee' waar de naam Ens van is afgeleid. Zo ontstonden kunstwerken die op de één of andere manier een link met de zee, het land, de mens en het dier daarbij hebben.

Op het grasveld op de hoek van de Baan en de Stallijnstraat staat op een gemetselde sokkel het kunstwerk "De Vis". De kunstenaar Douwe van der Werff maakte de vis van cortenstaal. De driedimensionale vorm is sterk vereenvoudigd. De kunstenaar heeft alleen de belangrijkste kenmerken van de vis laten zien. Op de sokkel is een plaatje bevestigd met het volgende gedicht;

"De Vis"
Schreeuwt zonder geluid
huilt zonder traan
sterft voor de lol
voor de lol van de beet
voor de beet in de haak
in de haak?

De kunstenaar heeft met dit kunstwerk de aandacht willen vestigen op de brute kant van het sportvissen. Een vis op het droge, in zijn strijd om van de haak los te komen slaat hij zijn staart woest heen en weer.

In de groenstrook tussen de Tuinrand en de Drietorensweg staat de sculptuur 'Schelp' die eveneens door Van der Werff gemaakt is. Achter de Noorderbocht stond het kunstwerk 'Del Piero', dat een week na de onthulling gestolen is.

Veel stratennamen in Ens herinneren aan belangrijke personen op Schokland. De Stallijnstraat is vernoemd naar Franciscus Stallijn die van 1649 tot 1650 gereformeerd predikant op Emmeloord was.

Kunstenaar

Douwe van der Werff is in 1955 geboren in Wijtgaard, een dorpje tussen Leewarden en Sneek. Hij volgde zijn opleiding aan de Vakschool voor Edelsmeden in Schoonhoven. Daarna is hij in de praktijk als reparateur en goudsmid gaan werken. Zijn grote passie is muziek. Hij bespeelt de piano, het orgel en diverse gitaren. Als muzikant is hij autodidact. Onder de artiestennaam Djipper (fries voor dieper) brengt Douwe van der Werff zijn muziek uit. In 2010 vormde van der Werff de band D'Ouwe Rockers. Douwe van der Werff speelt in verschillende bandjes en heeft achter zijn woning aan de Drietorenweg in Ens een eigen studio, Gumbo genaamd.