Konijntjes

Konijntjes
Konijntjes Konijntjes Konijntjes Konijntjes Konijntjes

Plaats: Ens

Locatie: Zeebodemstraat

Kunstenaar: Jeannette Nijhuis

Materiaal: serpentijn

Jaar: 2000


Beschrijving:

Van het eens dynamische eiland Schokland in de Zuiderzee rest nog slechts een monument van een verstild verleden, een langgerekte terp in de Noordoostpolder met enkele museale gebouwen van het oude Ens. Plaatsnamen van het eiland kregen een nieuwe dimensie. Als verrezen uit de zee ontstond, na de drooglegging van de Noordoostpolder, het nieuwe Ens, drie kilometer oostwaarts van het oude. Het huidige Ens koestert de link met Schokland. Als een dijk rondom een eiland hebben de Ensenaren een wandelpad rondom hun dorp aangelegd, waarin een aantal herinneringen aan het voormalig eiland levend worden gehouden. Als schakel tussen het van de visserij afhankelijke oude Ens en het nieuwe Ens te midden van de akkers, hebben vier plaatselijke kunstenaars 11 kunstwerken ontworpen, met als thema “Enedseae” of “Eendenzee” waar “Ens” van is afgeleid. De op de zee betrekking hebbende kunstwerken staan langs de route opgesteld. (Bron: Wandelpad Ens, met dank aan Jolanda Jongerius voor het toezenden van het materiaal).

Naast kinderboerderij het Mekkerhofje staat de sculptuur ‘Konijntjes’. De voorstelling is duidelijk. Er is geen misverstand mogelijk, je herkent wat daar staat een groot en klein konijn, dicht tegen elkaar aangezeten. Zo’n kunstwerk noemen we figuratief. De beeldhouwster Jeannette Nijhuis werkte en taille directe. Zij heeft ‘Konijntjes’ uit serpentijn geraspt, gehakt en geschraapt. Daarna heeft ze het kunstwerk geschuurd en gepolijst waardoor een glad oppervlak ontstond en de kleuren van de steen goed tot zijn recht zijn gekomen. De staartjes zijn niet gepolijst zodat ze een pluizig uiterlijk hebben gekregen. De konijntjes zijn gestileerd. Het figuratieve kunstwerk refereert aan het feit dat Ens gebouwd is op de bodem van de voormalige Zuiderzee, te midden van de akkerlanden.

Kunstenaar

Jeannette Nijhuis heeft de Pabo aan de Hogeschool Meppel doorlopen. Vervolgens heeft ze een 2e graads opleiding voor docent tekenen en schilderen gevolgd aan Christelijke Hogeschool Windesheim in Zwolle. Jeannette is als leerkracht werkzaam in het basisonderwijs. Daarnaast is zij sinds 1993 actief als beeldend kunstenaar. In 2009 heeft ze haar woonplaats Ens verruilt voor Wetering een plaatsje in de Overijsselse Weerribben.