Schelp

Schelp
Schelp Schelp Schelp

Plaats: Ens

Locatie: Drietorensweg / Tuinrand

Kunstenaar: Douwe van der Werff

Materiaal: serpentijn

Jaar: 2000


Beschrijving:

Ens is vernoemd naar het zuidelijk deel van Schokland en ligt op zo'n 3 kilometer ten oosten van het voormalige eiland. Op het zuidelijk deel bevonden zich de woonkernen Middelbuurt en Zuiderbuurt (Zuidert) die samen Ens vormden. Middelbuurt werd ook wel Molenbuurt genoemd naar de korenmolen die hier tot in de 18e eeuw stond. Het huidige dorp Ens koestert een herinnering aan Schokland dat door een 4,5 kilometer lange wandeling langs culturele, educatieve en recreatieve delen van het dorp levend wordt gehouden. Langs 'Rondje Ens' staan beeldhouwwerken van plaatselijke kunstenaars met als thema "Enedseae" of "Eendenzee" waar de naam Ens van afgeleid is. Enedseae, afgeleid van het Germaanse anud-saiwa (eend-zee), is mogelijk omstreeks de 8e eeuw de naam van een groot eiland in een veenmeer geweest, waar Urk en Schokland onderdeel van uitmaakten. De letterlijke betekenis van Enedseae en de aannemelijkheid van veel eenden in het veenmeer, doet vermoeden dat het eiland is vernoemd naar het omringende water. Veel eendensoorten voeden zich met schelpdieren. Wellicht dat Douwe van der Werfff door dit gegeven is geïnspireerd toen hij het kunstwerk 'Schelp' maakte.

Van der Werff heeft door materiaal te verwijderen de schelp uit serpentijn gehouwen. Hij heeft en taille directe gewerkt. Met de hamer en beitel heeft de beeldhouwer de grove contouren uitgezet. Daarna heeft hij met een vlakke beitel de steen vorm gegeven en vervolgens geschraapt, gevijld en geschuurd. Zo ontstond een ruwe, symmetrische vorm die uit twee delen is opgebouwd, een gesloten gestileerde schelp.

Van der Werff maakte ook het kunstwerk 'De Vis' dat op de hoek van de Baan en de Stallijnstraat staat. Achter de Noorderbocht stond het kunstwerk 'Del Piero' dat een week na de onthulling gestolen is.

Kunstenaar

Douwe van der Werff is in 1955 geboren in Wijtgaard, een dorpje tussen Leewarden en Sneek. Hij volgde zijn opleiding aan de Vakschool voor Edelsmeden in Schoonhoven. Daarna is hij in de praktijk als reparateur en goudsmid gaan werken. Zijn grote passie is muziek. Hij bespeelt de piano, het orgel en diverse gitaren. Als muzikant is hij autodidact. Onder de artiestennaam Djipper (fries voor dieper) brengt Douwe van der Werff zijn muziek uit. In 2010 vormde van der Werff de band D'Ouwe Rockers. Douwe van der Werff speelt in verschillende bandjes en heeft achter zijn woning aan de Drietorenweg in Ens een eigen studio, Gumbo genaamd.