Solitude

Solitude
Solitude Solitude

Plaats: Ens

Locatie: Tuinrand / G.J. Gillotstraat

Kunstenaar: Jeannette Nijhuis

Materiaal: serpentijn

Jaar: 2000


Beschrijving:

Door en rondom het dorp Ens loopt een wandelroute van 4,5 kilometer langs culturele, educatieve en recreatieve objecten. Als herinnering aan het oude dorp Ens op het voormalig eiland Schokland hebben kunstenaars uit het nieuwe Ens kunstwerken langs de route gemaakt met het thema "Enedseae" of "Eendenzee" waar Ens van is afgeleid. Niet alleen de naam Ens, maar ook veel straten herinneren aan Schokland. De G.J. Gillotstraat, waar het kunstwerk ‘Solitude’ van Jeannette Nijhuis staat, is vernoemd naar Gerrit Jan Gillot die burgemeester van Schokland was van 1832 tot aan de ontruiming van het eiland in 1859.

‘Solitude’, wat het Engelse woord voor eenzaamheid is, werd gemaakt door te beeldhouwen. Beeldhouwen is een ambachtelijke manier van vormgeven waarbij grote en kleine delen materiaal weggehakt wordt. Dit noem je ook wel een verspanende bewerking. Bij beeldhouwen ontstaat een ruimtelijk beeld. De bewerking laat sporen in de huid achter. De kunstenares kan het beeld alleen ruw bewerken of ervoor kiezen de sporen van het gereedschap geheel weg te werken. Jeanette Nijhuis heeft beide bewerkingen toegepast. In de ruwe steenmassa kruipt een voorovergebogen mensfiguur weg. Om de ronde vormen van het menselijk lichaam te accentueren heeft de kunstenares deze gepolijst waardoor het oppervlak glad en glanzend werd. Zo ontstonden contrasten als rond-hoeking, glad-ruw, die de eenzaamheid versterken. Hoewel de kunstenares is uitgegaan van concrete vormen neigt de sculptuur naar het abstracte.

Kunstenaar

Jeannette Nijhuis heeft de Pabo aan de Hogeschool Meppel doorlopen. Vervolgens heeft ze een 2e graads opleiding voor docent tekenen en schilderen gevolgd aan Christelijke Hogeschool Windesheim in Zwolle. Jeannette is als leerkracht werkzaam in het basisonderwijs. Daarnaast is zij sinds 1993 actief als beeldend kunstenaar. In 2009 heeft ze haar woonplaats Ens verruilt voor Wetering een plaatsje in de Overijsselse Weerribben.