De Baanbreker

De Baanbreker
De Baanbreker De Baanbreker De Baanbreker De Baanbreker De Baanbreker

Plaats: Ens

Locatie: Baan - Waterkant

Kunstenaar: Steef Roothaan

Materiaal: beton / brons

Jaar: 1989


Beschrijving:

Bij de ingang van het dorp Ens staat het kunstwerk "De Baanbreker" van de beeldend kunstenaar Steef Roothaan. Het kunstwerk is gefinancierd met geld uit het A.D. van Eckfonds, dat toentertijd zoveel mogelijk kunst in de gemeente poogde te realiseren. Het kunstwerk werd in 1983 door de dorpsgemeenschap voor het 40-jarig bestaan in 1985 aangevraagd bij het fonds. Ens heeft 6 jaar op het kunstwerk moeten wachten. Het ontwerp van Roothaan moest ƒ 47.000,- kosten terwijl er in eerste instantie maar ƒ 35.000,- beschikbaar was. In 1988 bleek de gemeente Noordoostpolder bereid het ontbrekende bedrag bij te leggen. Het kunstwerk werd op 21 september 1989 onthuld en officiëel door de gemeente overgedragen aan de dorpsgemeenschap. Tijdens de onthulling memoreerde mevrouw J. van der Berg-Otter als wethouder van culturele zaken en als voorzitter van het A.D. van Eckfonds dat het van alle kunstwerken in de gemeente Noordoostpolder het meest besproken was, voordat het er eindelijk was. Vanwege het prijskaartje en de jarenlange geschiedenis die het erop had zitten.

Steef Roothaan vertelde tijdens de plechtigheid dat hij Ens na zijn eerste kennismaking in 1985 zag als een dorp van pioniers. Hij had een werkstuk willen maken dat uitdrukking gaf aan die mentaliteit. Het kunstwerk symboliseert de onverzettelijkheid, de vastberadenheid, het optimisme en tevens het individualisme van de eerste polderpioniers. Roothaan bekende aan de schepping ervan veel plezier te hebben beleefd en was erg gelukkig met de locatie. Vervolgens droeg hij zijn creatie symbolisch over aan dorpsvoorzitter Piet Baars. Het kunstwerk bestaat uit twee delen. Een negen meter lange betonnen muur met een hellend vlak en daarvoor op een sokkel van gewapend beton, een bronzen beeld van een man. De werkzaamheden voor de betonnen muur en de zuil zijn uitgevoerd door het plaatselijke aannemersbedrijf J.G. van Egmond B.V. Het silhouetachtige figuur is aan de voor- en achterzijde 'plat', als het ware uitgesneden en heeft een lineair en grafisch karakter. De bewust nagestreefde platheid is in het werk van Roothaan een constante. De voorstelling is figuratief en sterk gestileerd, terug gebracht tot de essentie, de polderwerker. De voorovergebogen figuur loopt in de richting van het noordwesten en trotseert de elementen. De muur staat voor het oude land waarvandaan de man vertrekt naar zijn werk in de polder. In het programma Beeldspraak van Omroep Flevoland vertelt Roothaan waarom hij het kunstwerk in twee materialen heeft uitgevoerd. Hij koos voor beton omdat dit past bij de robuustheid en de onverzettelijkheid van de figuur. Over de keuze om de figuur in brons uit te voeren zegt de kunstenaar: "Dat heb ik gedaan omdat dat de mogelijkheid gaf een scherpe contour neer te zetten op dat formaat, dat had in beton nooit gekund".

Roothaan is gefascineerd door monumenten. Vaak wordt een figuratief beeld op een hoge sokkel geplaatst. De verhoudingen tussen voetstuk en beeld zijn uit hun gebruikelijke verband gerukt en de verhoudingen lijken zoek. Roothaan maakt beelden die in directe relatie met de omgeving staan. Door de keuze van de plek en de zware basisvormen waaruit het kunstwerk is opgebouwd laat de kunstenaar hier het individu een relatie aangaan met het oude en het nieuwe land. Tevens gaat het een relatie aan met de bebouwde omgeving en het weidse onbegrensde polderlandschap. Het kunstwerk brengt, door zijn enorme omvang, een algemeen besef van nietigheid bij de beschouwer teweeg.

Bij de onthulling had het kunstwerk geen naam. Op uitnodiging van carnavalsvereniging de ‘Kleiduikers’ heeft de bevolking van Ens voor de naam 'Baanbreker' gekozen. Deze naam heeft te maken met de pioniersgeest die Steef Roothaan geprobeerd heeft te vangen in de houding van de polderwerker. Het kunstwerk 'Baanbreker' was het tweede autonome kunstwerk dat in Ens geplaatst werd. Het eerste kunstwerk was aangeboden door dr Iwema bij zijn afscheid als huisarts.

Bron: Flevokunstkaart en De Noordoostpolder. 

Kunstenaar

Steef Roothaan is in op 9 januari 1954 in Nijmegen geboren. Hij studeerde van 1973 tot 1979 beeldhouwen aan de kunstacademie van Rotterdam. Hij is, naast beeldhouwer en tekenaar, als docent verbonden aan dezelfde academie, die sinds 1998 de nieuwe naam Willem de Kooning Academie draagt.

Vanaf begin jaren tachtig maakt Roothaan silhouetachtige beelden. Het grafische en lineaire karakter van de beelden is terug te voeren op zijn voorliefde voor tekenen. In hun bedrieglijke eenvoud hebben ze een enorme zeggingskracht gekregen. Later won de behoefte aan satire en discussie over beeldvorming het van de uitgangspunten die zijn vroege werk beheersten en die vooral dieper ingingen op sculpturale vragen over de relatie tussen vorm en inhoud, beeld en beelddrager, lijnvoering, dimensies en mathematische wetmatigheden. In zijn werk tracht Roothaan beeld en locatie met elkaar te verbinden. Hij is gefascineerd door monumenten. Vooral het buiten geproportionele van de sokkel ten opzichte van het beeld inspireerde hem om dit verschijnsel te onderzoeken. Soms maakt hij het voetstuk gelijkwaardig, soms overdreven groot ten opzichte van het beeld. Het begrip 'monument' is dan ook een belangrijk gegeven in zijn werk. Voor Roothaan is een monument vooral een ruimtelijk object dat een maat toekent aan de ruimte waarin het geplaatst wordt. Vaak wordt een figuratief beeld op de sokkel geplaatst. Zijn ronde, elegante, dromerige figuren zijn ontdaan van elke belangrijkheid. 

Roothaan: "Het monument heeft een belangrijke plaats binnen de beeldhouwkunst. Doorgaans memoreert het leed, verbeeldt het maatschappelijke deugden, of is het de representatie van een (eens) gevestigde hiërarchie. Maar meer dan dat is het een moment in zijn omgeving, een accent op een plein, een object dat de verbeelding in werking zet en een maat toekent aan de ruimte".

In de provincie Flevoland vind je werk van Roothaan in Ens (NOP) en Almere. Verder vind je o.a. in Hengelo, Ritthem (Walcheren), Amsterdam Zuid-Oost en Zederik kunstwerken. Ook is werk van Roothaan te vinden in het museum Beelden aan Zee te Scheveningen, het Jan Cunencentrum te Oss en het Stedelijk Museum Zwolle.