Mozaïek Hofje van Ens

Mozaïek Hofje van Ens
Mozaïek Hofje van Ens Mozaïek Hofje van Ens Mozaïek Hofje van Ens Mozaïek Hofje van Ens Mozaïek Hofje van Ens Mozaïek Hofje van Ens

Plaats: Ens

Locatie: Baanhoek - Gillotstraat

Kunstenaar: Marga van Kuijk e.v.a.

Materiaal: glassteentjes

Jaar: 2015


Beschrijving:

Op 6 september 2014 vierde het Steunpunt Ens van Zorggroep Oude en Nieuwe Land het 15-jarig bestaan. Vanuit het Steunpunt, dat gevestigd is in seniorencomplex Het Hofje van Ens, worden verschillende dagactiviteiten voor ouderen aangeboden. De bewoners van Het Hofje van Ens, Thuiszorg Ens en alle overige gebruikers hadden als grote wens dat de buitenkant van het Steunpunt meer fleur en kleur zou krijgen. Tijd voor een kleine metamorfose vond Dorpsbelang. Omdat de bewoners van Het Hofje de Social Sofa zo mooi vonden, kwam Marijke Hollewand, wijkverpleegkundige van Zorggroep Oude en Nieuwe Land, op het idee om een mozaïek te maken. Tijdens de feestelijke bijeenkomst werden de ontwerpen, die door dorpsgenote Marga van Kuijk in de stijl van de Social Sofa gemaakt zijn, gepresenteerd.

De twee mozaïeken konden gerealiseerd worden dankzij een bijdrage van € 1000,- van de Stichting Beheer Voormalig Bezit Kruisvereniging Noordoostpolder (SBBK-NOP) en € 1500,- van het Oranje Fonds. Het project werd mede mogelijk met een subsidie van het IGW en een bijdrage van Dorpsbelang. Op 25 november werd met het project gestart. Vrijwilligers, bewoners en dorpsgenoten hebben gezamenlijk honderden glassteentjes op de muurplaten geplakt. Het idee achter het project was: "Breng wijkbewoners oud en jong dichter bij elkaar door ze samen een mozaïek te laten maken". Het samenbrengen van oud en jong is tevens het thema van de kleurige mozaïeken.
 
Op het rechthoekige mozaïek 'Oma-met-kleindochter' staat links een grijzende dame afgebeeld die een bos gemengde tulpen van een meisje krijgt. De in het blauw geklede dame omvat beide handen van het blonde meisje die een roze trui met paarse mouwen draagt. Oma en kleindochter zijn van de zijkant afgebeeld met de gezichten naar elkaar toe. Ze kijken elkaar lachend aan. In de lucht rond het tweetal vliegen vijf kleurige vlinders. Op het vierkante mozaïek 'Opa-met-kleinzoon' zijn eveneens twee figuren en profil afgebeeld, een in het groen geklede heer met grijs haar en baard en een blonde jongen in een blauwe trui. Ook zij houden elkaars handen stevig vast. Tussen hen, in de blauwe lucht, hangt een rood-paarse vlieger met een gele staart. Op de onderrand van beide taferelen is een tulpenrand afgebeeld in de kleuren geel, oranje, rood, roze en paars, zoals die ook op de Social Sofa staat. Om alle vormen in de mozaïeken is een zwarte contour aangebracht, een omtreklijn om de begrenzing van de vormen te accentueren.
 
De mozaïeken, die ieder bij een ingang hangen, zijn op 21 juli 2015 onthuld door mevrouw Stroker, vrijwilligster bij Carrefour en bewoonster van Het Hofje, en Frank Kodden, bestuurder van Zorggroep Oude en Nieuwe Land. 'Oma-met-kleindochter' hangt bij de ingang in de binnentuin, ingeklemd tussen een raam en een bord van Thuiszorg Ens. Qua verdeling zou het beter geweest zijn als dit mozaïekwerk bij de ingang aan de Gillotstraat zou hangen waar zich nu het mozaïek Opa-met-kleinzoon bevindt . Op deze langere muur zou het grotere mozaïek beter tot zijn recht komen.
 
Leerlingen van de basisscholen De Regenboog, Het Lichtschip en De Horizon hebben ieder op hun school een gemozaïekte bloembak gemaakt die op het pleintje voor het steunpunt aan de Gillotstraat zijn geplaatst. Het zijn stuk voor stuk kleurige bloembakken geworden met ontwerpen van de leerlingen zelf. Het tulpenrandje van de mozaïeken van Het Hofje van Ens komt op bijna alle bloembakken terug. Op 8 oktober 2015 zijn de bakken, in het bijzijn van de kinderen, onthuld.

Kunstenaar

Marga van Kuijk is in 1963 geboren. Na haar studie aan de kunstacademie in Kampen is zij aan het werk gegaan in de grafische sector. In haar vrije tijd maakt ze schilderijen in olieverf en acryl, beeldhouwwerken in speksteen en hout en tekeningen met kroontjespen, inkt en (kleur)potloden. Marga heeft de ontwerpen gemaakt voor de Social Sofa in Ens en de mozaïeken bij Steunpunt Ens van Zorggroep Oude en Nieuwe Land. Ook maakte zij ontwerpen voor het Tulpenmozaïek.