Del Piero

Del Piero
Del Piero

Plaats: Ens

Locatie: wandelpad Noorderbocht

Kunstenaar: Douwe van der Werff

Materiaal: Opaal

Jaar: 2000


Beschrijving:

In 1999 is op initiatief van de Vereniging Dorpsbelang Ens, met steun van de Europese Unie, een 4,5 kilometer lang wandelpad aangelegd om de herinnering aan het Ens op het voormalig eiland Schokland levendig te houden. Als schakel tussen het van visserij afhankelijke oude Ens en het nieuwe Ens dat verrezen is op de bodem van de Zuiderzee, is aan 4 plaatselijke kunstenaars gevraagd om kunstwerken te maken. Zij vervaardigde 11 op de zee betrekking hebbende kunstwerken met als thema "Enedseae" of "Eendenzee", waar de naam Ens van afgeleid is. Op 11 november 2000 zijn de kunstwerken onthuld door de toenmalige wethouder en voorzitter van de stuurgroep Leader Tineke Bij de Vaate en projectleider en erelid van Dorpsbelang Ens Piet Baars. Op het wandelpad, dat in de brede windsingel achter de woningen aan de Noorderbocht ligt, stond het kunstwerk 'Del Piero' wat in het Nederlands 'van steen' betekent. Nu staat op een van rode bakstenen gemetselde sokkel alleen nog een gebogen roestvrijstalen buis. Het is het overblijfsel van het abstracte kunstwerk 'Del Piero' dat Douwe van der Werff uit opaal had gehouwen. Het kunstwerk is in de eerste week na de onthulling gestolen. (met dank aan Jeanette Nijhuis en Anje Doorn-Flux voor de aanvullende informatie)

In de dorpsvisie 2014-2025, die op 23 oktober 2014 gepresenteerd werd, schetsen de inwoners van Ens de toekomstplannen voor hun woonplaats. Zo willen ze bijvoorbeeld dat de wandelroute 'Rondje Ens' wordt aangepakt en onderhouden. Wellicht dat op de lege sokkel weer een nieuw kunstwerk geplaatst wordt.

Met dank aan Jenny Paulus voor het toezenden van de foto van Del Piero. Fotograaf: Willem de Wolf

Kunstenaar

Douwe van der Werff is in 1955 geboren in Wijtgaard, een dorpje tussen Leewarden en Sneek. Hij volgde zijn opleiding aan de Vakschool voor Edelsmeden in Schoonhoven. Daarna is hij in de praktijk als reparateur en goudsmid gaan werken. Zijn grote passie is muziek. Hij bespeelt de piano, het orgel en diverse gitaren. Als muzikant is hij autodidact. Onder de artiestennaam Djipper (fries voor dieper) brengt Douwe van der Werff zijn muziek uit. In 2010 vormde van der Werff de band D'Ouwe Rockers. Douwe van der Werff speelt in verschillende bandjes en heeft achter zijn woning aan de Drietorenweg in Ens een eigen studio, Gumbo genaamd.