stoeprand... stop!

stoeprand... stop!
stoeprand... stop! stoeprand... stop!

Plaats: Urk

Locatie: Lange Dam 27

Kunstenaar: Dick Bruna

Materiaal: beton

Jaar: 2008


Beschrijving:

De Dr. Maarten Lutherschool heeft in 2006 als eerste school op Urk het Verkeersveiligheidlabel Flevoland behaald. Het label is een initiatief van het Vervoerberaad Flevoland. Door mee te doen aan het Verkeersveiligheidslabel kunnen basisscholen de kwaliteit van hun verkeersonderwijs verbeteren en op peil houden. Vanaf de hoofdingang van de school staken de kinderen op verschillende manieren de weg over. Vaak niet via het zebrapad. Om het oversteekgedrag rondom de school te verbeteren plaatste wethouder Klaas Kramer op 22 februari 2008 vanaf het schoolplein voetstap tegels en bij de voetgangersoversteekplaats aan de Lange Dam een 'stoeprand… stop! tegel'. De plaatsing van de speciale stoeptegel attendeert de (kleinere) kinderen op veilig oversteken. De stoeptegel is voorzien van de cover van het gelijknamige boekje van Dick Bruna en helpt kinderen bij het naleven van de verkeersregels. Door het herkenbare plaatje leggen zij al snel een verband met wat ze in de klas geleerd hebben. De stoeptegel is van beton en heeft een afmeting van 30 x 30 x 4 cm.

Kunstenaar 

Hendrik Magdalenus (Dick) Bruna werd op 23 augustus 1927 geboren in Utrecht. In 1940 begon hij met tekenen. Dick Bruna verwierf wereldfaam als de geestelijk vader van Nijntje. Hij illustreerde 124 prentenboeken en ontwierp daarnaast ook affiches en bijna tweeduizend boekomslagen. Kenmerkend voor zijn stijl is de eenvoud, met alleen de belangrijkste lijnen en een beperkt aantal kleuren. Daarnaast is ook de manier waarop Bruna ogen tekent van belang. De hoofdfiguren kijken de lezer altijd recht in de ogen aan.  

In januari 1995 verscheen het educatieve boekje 'stoeprand... stop'. In de bekende Bruna-stijl vertelt het hoofdfiguurtje Joep hoe je je bij het oversteken moet gedragen. In het boekje worden een aantal belangrijke verkeersregels voor kinderen geïllustreerd. De tekst staat, zoals gebruikelijk, in rijm. Om de veiligheid rond scholen te verbeteren werd rondom dit verhaaltje verkeersmateriaal ontwikkeld. Al spelend, zingend, lezend en knutselend worden de kleintjes voorbereid op deelname aan het verkeer.

Tot op hoge leeftijd werkte Dick Bruna dagelijks in zijn atelier in de Utrechtse binnenstad. In 2011 stopte hij met werken. Dick Bruna overleed op 16 februari 2017 in Utrecht in de leeftijd van 89 jaar.