Kotter UK 284

Kotter UK 284
Kotter UK 284 Kotter UK 284 Kotter UK 284

Plaats: Urk

Locatie: Middelbuurt 118

Kunstenaar: Geert Weerstand

Materiaal: natuursteen / keramiek

Jaar: 1971

Beschrijving:

De Urker kunstenaar Geert Weerstand heeft voor de Cornelis Zeemanschool een plaquette gemaakt. De school is naar Cornelis Zeeman (1920 – 1970) genoemd omdat hij vele jaren bestuurslid van de schoolvereniging is geweest.

De plaquette stelt een kotter voor. Een kotter is een schip dat voornamelijk gebruikt wordt binnen de visserij. Op de schepen is de lettercode van de thuishaven en een volgnummer aangebracht, evenals de naam van het schip. De kotter UK 284 droeg de naam "Cornelis Zeeman", vandaar een mozaïek van de kotter UK 284 op de gevel van de school. Het schip vaart voor de wind, met volle zeilen, over zee.

Kunstenaar

Geert Weerstand werd op 7 november 1948 op Urk geboren. Op 16-jarige leeftijd lag hij voor een blindedarm operatie in het Ziekenhuis in Emmeloord. Daar hing in de recreatieruimte een mozaïek. Dit mozaïek heeft zo’n indruk op hem gemaakt dat hij in 1975 besloot om als hobby mozaïeken te gaan maken. In 1986 nam hij het besluit om van zijn hobby zijn beroep te maken. Geert Weerstand is autodidact (= iemand die zichzelf geschoold heeft). Geert Weerstand onderscheidt zich in zijn vakgebied als een veelzijdig man op het gebied van tegel- en mozaïek, kunstwerken in keramiek, glas en natuursteen. De grote passie van Geert is het leven en werk van Vincent van Gogh. De kunstenaar heeft een permanente expositie in zijn "Van Gogh kelder" op Urk.

Geert Weerstand krijgt veel opdrachten van particulieren en bedrijven. Wanneer je door Urk loopt kom je het werk van de kunstenaar tegen. Bij Visserijbelangen ligt een bijzondere granietvloer met een prachtige decoratie. In de hal van Talma  Haven, aan de buitenzijde van het gemeentehuis van Urk, in het bedrijspand van Profinis aan het Spijk en bij de Firma Sinke in Emmeloord vind je muurmozaïeken. Voor de Bethelkerk maakte hij een glasmozaïek. Ook voor onderwijsinstellingen heeft Weerstand kunstwerken gerealiseerd. Zo bevindt zich op de kopgevel van de Cornelis Zeemanschool een mozaïek van de UK 284 en staat bij de Pieter Zandt Scholengemeenschap op Urk een sculptuur. Sinds september 2014  vind je aan de achterkant van de trap in de Christelijke Scholengemeenschap 'Vincent van Gogh' in Assen een 10 x 3 meter groot mozaïek dat hij samen met zijn neef Okke Weerstand gerealiseerd heeft. Naast Vincent van Gogh zijn de belangrijkste inspiratiebronnen voor Weerstand zijn familie, zijn geloof en het dorp Urk. 

 

Laatste Update woensdag, 16 juni 2010