De Wonderbare Visvangst

De Wonderbare Visvangst
De Wonderbare Visvangst De Wonderbare Visvangst De Wonderbare Visvangst

Plaats: Urk

Locatie: Wijk 3-3

Kunstenaar: Geert Weerstand

Materiaal: glas

Jaar: 2005

Beschrijving:

De eerste kerk op deze plaats is in 1851 gebouwd. Deze kerk is in 1885 afgebroken en op dezelfde plaats is de huidige schuurkerk gebouwd. Bij de restauratie van 1951 zijn de drie boogramen in de noordmuur vervangen door een rond glas-in-loodraam met een doorsnede van 4 meter. In 2005 was dit raam in een zodanige slechte staat dat het vervangen moest worden.

De Urker kunstenaar Geert Weerstand kreeg van de Commissie van Beheer van de Gereformeerde Kerk de vrije hand. Het basis idee voor de voorstelling is van een Amerikaanse kunstenaar. Daarop heeft Weerstand voortgeborduurd. Het glasmozaïek heeft het thema “De Wonderbare Visvangst”. Centraal staat Christus die na Zijn opstanding bij het meer zit en Petrus ontmoet. De voorstelling zit vol symboliek, legt Weerstand uit: "Zo zie je linksboven een haan uit beeld lopen. Dat wijst op het verraad van Petrus dat nu uit beeld raakt. Daaronder komen schapen aanlopen. Dat duidt op de uitspraak van de Here Jezus: 'Hoed mijn schapen, wijd mijn lammeren.' Verder is de positie van de Here Jezus duidelijk hoger dan die van de vragende Petrus en schijnt het licht van de zon op zijn hoofd. Voor alle personen in de afbeelding heeft Weerstand Urkers als model genomen.

Het kunstwerk bestaat uit 32 panelen van elk 64 bij 64 centimeter. Weerstand gebruikte getrokken glas dat aan beide kanten gekleurd is. Dat lijmde hij op stukken doorzichtig glas. De gemeente Urk en de provincie Flevoland steunden dit project met subsidie. Op 31 augustus 2005 is het kunstwerk onthuld door wethouder Klaas Kramer en mevrouw Heleen Geluk, beleidsambtenaar cultuur bij de provincie.

Kunstenaar

Geert Weerstand werd op 7 november 1948 op Urk geboren. Op 16-jarige leeftijd lag hij voor een blindedarm operatie in het Ziekenhuis in Emmeloord. Daar hing in de recreatieruimte een mozaïek. Dit mozaïek heeft zo’n indruk op hem gemaakt dat hij in 1975 besloot om als hobby mozaïeken te gaan maken. In 1986 nam hij het besluit om van zijn hobby zijn beroep te maken. Geert Weerstand is autodidact (= iemand die zichzelf geschoold heeft). Geert Weerstand onderscheidt zich in zijn vakgebied als een veelzijdig man op het gebied van tegel- en mozaïek, kunstwerken in keramiek, glas en natuursteen. De grote passie van Geert is het leven en werk van Vincent van Gogh. De kunstenaar heeft een permanente expositie in zijn "Van Gogh kelder" op Urk.

Geert Weerstand krijgt veel opdrachten van particulieren en bedrijven. Wanneer je door Urk loopt kom je het werk van de kunstenaar tegen. Bij Visserijbelangen ligt een bijzondere granietvloer met een prachtige decoratie. In de hal van Talma  Haven, aan de buitenzijde van het gemeentehuis van Urk, in het bedrijspand van Profinis aan het Spijk en bij de Firma Sinke in Emmeloord vind je muurmozaïeken. Voor de Bethelkerk maakte hij een glasmozaïek. Ook voor onderwijsinstellingen heeft Weerstand kunstwerken gerealiseerd. Zo bevindt zich op de kopgevel van de Cornelis Zeemanschool een mozaïek van de UK 284 en staat bij de Pieter Zandt Scholengemeenschap op Urk een sculptuur. Sinds september 2014  vind je aan de achterkant van de trap in de Christelijke Scholengemeenschap 'Vincent van Gogh' in Assen een 10 x 3 meter groot mozaïek dat hij samen met zijn neef Okke Weerstand gerealiseerd heeft. Naast Vincent van Gogh zijn de belangrijkste inspiratiebronnen voor Weerstand zijn familie, zijn geloof en het dorp Urk. 

 

Laatste Update dinsdag, 24 mei 2011