Polderhuisje

Polderhuisje
Polderhuisje Polderhuisje Polderhuisje Polderhuisje Polderhuisje Polderhuisje

Plaats: Ens

Locatie: N50 nabij Ramspolbrug

Kunstenaar: Gerard Koopman en Frans Bolink

Materiaal: roestvrijstaal

Jaar: 2012

Beschrijving:

Op 30 november 2012 werd langs de N50, tussen Kampen en Ens, het 3e monumentale kunstwerk van het duo Koopman & Bolink geplaatst. Tijdens de onthulling van het 'Boothuis’ langs de A6, op 19 februari 2010, maakte burgemeester Willem van Rappard bekend dat aan het kunstenaarsduo een vervolgopdracht werd verstrekt om ook een kunstwerk te ontwerpen bij de entree van de polder ter hoogte van de Ramspolbrug. Deze kunstopdracht heeft destijds tot politiek tumult geleid. De Politieke Unie stelde in oktober 2011 schriftelijke vragen aan het college van burgemeester en wethouders over het nut en de noodzaak van de investering. De partij vroeg zich af waarom er in tijden van bezuinigingen geld wordt uitgegeven aan niet noodzakelijke dingen.

Het 'Polderhuisje' is vanuit dezelfde gedachte als het 'Boothuis' en het ‘Ketelhuisje’ ontworpen en refereert aan de geschiedenis van de Noordoostpolder. Het huisje herinnert de voorbijganger eraan dat de zee hier vroeger vrij spel had. Het 'Polderhuisje' is uitgevoerd in roestvrijstaal en is rond een frame opgebouwd. De huisvorm wordt in horizontale richting doorbroken door 'golven'. Daardoor heeft het een open vorm. Gerard Koopman en Frans Bolink houden van visuele grappen. De grap zit ‘m vooral in de afgeschuinde zijkanten. Het huisje heeft een parallellogram vormig grondplan, waardoor de beschouwer vanuit iedere hoek tegelijkertijd een voor- en een zijaanzicht ziet. Vanuit de verte gezien heeft het kunstwerk door deze perspectivische vertekening altijd de vorm van een huis. 

Het 'Polderhuisje' is vervaardigd in het kader van de percentageregeling beeldende kunst. Bij de aanleg en verbreding van de N50 tussen Ramspol en Ens was 1% van de aanlegkosten beschikbaar voor kunst. Het kunstwerk heeft € 185.000,- gekost. Dit bedrag is bij elkaar gebracht door het Infrateam van Rijkswaterstaat die € 100.000,-  heeft bijgedragen en de gemeente Noordoostpolder die de overige € 85.000,- betaalde. Op 14 december 2012 heeft wethouder Wouter Ruifrok van Noordoostpolder met een slag op de gong het 'Polderhuisje' officieel onthuld. 

In het programma Beeldspraak van Omroep Flevoland worden de drie kunstwerken van Koopman en Bolink bij de toegangswegen van de Noordoostpolder besproken.

Kunstenaars

Gerard Koopman is in 1938 geboren in Enschede. Van 1953 – 1957 studeerde hij aan Academie voor Kunst en Industrie (AKI) Enschede aan de afdeling architectonische vormgeving en is architect en beeldend kunstenaar.

Frank Bolink is in 1943 geboren in Enschede. Van 1960 – 1964 studeerde hij aan AKI Enschede en werd opgeleid tot binnenhuisarchitect, maar treedt later ook als schilder, beeldhouwer en keramist naar buiten.

Koopman en Bolink waren beide docent aan de Academie voor Kunst en Industrie (AKI) in Enschede. Koopman coördineerde de afdeling architectuur en Bolink doceerde meubelontwerp. Voorwaarde voor een docentschap aan de AKI was dat je een eigen praktijk als kunstenaar of vormgever onderhield en van daaruit les gaf. Sinds 1985 voeren zij geregeld samen kunstprojecten voor de openbare ruimte uit. Het kunstenaarsduo woont en werkt in Enschede en beheren een ontwerpstudio op het gebied van woningen, kantoren en stands. Van huis uit zijn ze architecten, maar vinden het leuker om beelden te maken. Het is dus niet verwonderlijk dat veel van hun ontwerpen zich begeven op het grensgebied van beeldende kunst en architectuur. Ze maken het liefst herkenbare dingen, waarmee bij nader inzien iets wonderlijks aan de hand is. Je vindt hun werk o.a. in Enschede,  twaalf bomen van glas (1987) – Hellendoorn, twee hoofden met een loopbrug (1994)  – Deventer, een paard dat halverwege een kar wordt (1993) – Culemborg, tafel met huisje (1999), Noordoostpolder – Monument voor de NOP (1994), Boothuisje (2010) en Polderhuisje (2012)

 

Laatste Update donderdag, 13 juli 2017