Ontstaan Nieuw Land

Ontstaan Nieuw Land
Ontstaan Nieuw Land Ontstaan Nieuw Land Ontstaan Nieuw Land Ontstaan Nieuw Land Ontstaan Nieuw Land Ontstaan Nieuw Land

Plaats: Emmeloord

Locatie: Deel 20

Kunstenaar: Joop Masséus

Materiaal: beton

Jaar: ca.1980

Beschrijving:

Tot aan de verbouwing omstreeks 2012 van Hotel het Voorhuys stond naast de ingang een betonnen reliëf van 3 x 5 m2. De sculptuur 'Ontstaan Nieuwe Land' is omstreeks 1980 gemaakt. De donkergrijze betonnen muur steekt voor de gevel uit. In diepliggende vlakken wordt het ontstaan van de Noordoostpolder verbeeld. Het reliëf' vertoont een tweedimensionaal lijnen- en vlakkenspel zonder een driedimensionale dieptesuggestie. De enige ‘ruimte’ die gesuggereerd wordt, is ontstaan door het gebruik van beton in verschillende diktes. In 1995 heeft de kunstenaar Joop Masséus uit Emmeloord het reliëf in rood, geel, blauw en groen ingekleurd. In de opslag wacht het kunstwerk 'Ontstaan Nieuwe Land' op een nieuwe bestemming.

Kunstenaar

Joop Masséus is in 1935 in Zwolle geboren. In 1957 is hij in Emmeloord komen wonen. Naast zijn werk als mode-ondernemer houdt hij zich bezig met allerlei kunstdisciplines. Hij heeft veel theaterproducties gemaakt en is werkzaam geweest als docent, regisseur en acteur. Hierna is hij zich op de kunst gaan toeleggen. Hij schildert al vanaf zijn 18e. Masséus is autodidact, maar heeft in zijn leven al heel wat cursussen gevolgd in verschillende plaatsen zoals Meppel, Zwolle en Amsterdam. In zijn werk is hij sterk beïnvloed door 25 jaar experimenteel theater maken. Van juni 2008 tot januari 2015 was Masséus de eerste polderdichter van de gemeente Noordoostpolder. In juni 2009 vierde de toen 74-jarige Joop Masséus zijn 50-jarig jubileum als kunstenaar.

In zijn woonplaats Emmeloord zijn verschillende kunstwerken van hem te vinden. Op de muur van het pand van makelaardij De Munt is de sculptuur 'Samenspraak', op de voorgevel van de R.K. Michaëlkerk het kunstwerk 'Ook de boom groeit naar het licht', in de kerk de houtsculptuur 'Scheppingsverhaal' en op de gevel van Hotel 't Voorhuys heeft 'Ontstaan Nieuwe Land' gehangen.

 

Laatste Update woensdag, 17 december 2014