Schaftkeet

Schaftkeet
Schaftkeet Schaftkeet Schaftkeet

Plaats: Noordoostpolder

Locatie: Museum Schokland

Maker:

materiaal: Hout

Jaar:


Beschrijving:

In augustus 1941 vielen de eerste hoger gelegen delen van de Noordoostpolder droog en konden de ontginningswerkzaamheden beginnen. Voor de ontginning waren duizenden polderwerkers nodig. Onder moeilijke omstandigheden groeven zij met de schop sloten en greppels in de zware polderklei. Negen uur per dag werd er op de open vlaktes in weer en wind gewerkt. De greppels waren steeds van dezelfde afmeting, 1,15 m boven, 0,90 m diep, 0,30 m in de bodem. Ze waren 300 m lang en werden met 12 m tussenruimte aangelegd.

De Directie Wieringermeer had houten schaftketen laten maken zodat ongeveer 8 à 10 arbeiders een beetje beschut konden zitten. De keet werd met vier man verplaatst en zo dicht mogelijk bij het werk neergezet. Bij de schaftkeet van de ploegbazen hing aan een hoge paal een rieten mand in top als de polderwerkers moesten werken en omlaag bij de schaft en het einde van de werktijd. 

Als er regen was kon er niet gewerkt worden. Als de weersvoorspelling zo was dat de regen niet zou ophouden die dag, dan werd het sein gegeven dat de arbeiders terug mochten gaan naar het kamp. De rieten bal hing dan halfstok. Maar soms moesten de polderwerkers uren schuilen in de keet. Een schaftkeet was een half open, draagbare hut zonder vloer. De arbeiders wilden liever dichte hutten tegen de regen en de kou, maar dichte hutten zouden veel te zwaar zijn om te verplaatsen.

In Museum Schokland staat een replica van een schaftkeet. Leerlingen van de afdeling bouwtechniek van het Emelwerda College in Emmeloord maakte in 2005 en 2006 een aantal schaftketen voor verschillende Op de Kuierlatten wandelroutes