Schaftkeet

Schaftkeet
Schaftkeet Schaftkeet Schaftkeet

Plaats: Noordoostpolder

Locatie: Museum Schokland

Maker:

materiaal: Hout

Jaar:


Beschrijving:

In augustus 1941 vielen de eerste hoger gelegen delen van de Noordoostpolder droog en konden de ontginningswerkzaamheden beginnen. Voor de ontginning waren duizenden polderwerkers nodig. Onder moeilijke omstandigheden groeven de zij met de schop sloten en greppels in de zware polderklei. Negen uur per dag werd er op de open vlaktes in weer en wind gewerkt.

De directie Wieringermeer had houten schaftketen laten maken zodat ongeveer 8 à 10 arbeiders een beetje beschut konden zitten. De keet werd met vier personen verplaatst en zo dicht mogelijk bij het werk neergezet. In de polder stond een hoge paal met daaraan een rieten mand. Zodra het schafttijd was hees de opzichter de mand in top zodat iedereen in het veld kon zien dat er geschaft kon worden.

Als er regen was kon er niet gewerkt worden. Als de weersvoorspelling zo was dat de regen niet zou ophouden die dag, dan werd het sein gegeven dat de arbeiders terug mochten gaan naar het kamp. Maar soms moesten ze uren schuilen in de keet. Een schaftkeet was een half open, draagbare hut zonder vloer. De arbeiders wilden liever dichte hutten tegen de regen en de kou, maar dichte hutten zouden veel te zwaar zijn om te verplaatsen.

In Museum Schokland staat een replica van een schaftkeet. Leerlingen van de afdeling bouwtechniek van het Emelwerda College in Emmeloord maakte in 2005 en 2006 een aantal schaftketen voor verschillende Op de Kuierlatten wandelroutes

Laatste Update vrijdag, 15 juni 2012