Social Sofa

Social Sofa

Plaats: Zeewolde

Locatie: Marktpad

Kunstenaar: Ben en Sylvester van den Hengel.

Materiaal: beton, glasmozaiëk

Jaar: 2020


Beschrijving:

Ter gelegenheid van het 40-jarig bestaan heeft de afdeling Zeewolde van Vrouwen van NU, aan de inwoners van de gemeente een Social Sofa aangeboden, een betonnen huiskamermodel buitenbank die volgens een uniek ontwerp beplakt is met duizenden kleurige steentjes van gerecycled glas. De cabaretière Karin Bruers is de bedenkster en initiatiefneemster van Social Sofa. "Ik wilde dat bankje terug in het straatbeeld. Pleintjes, plantsoenen, parken en hofjes; vroeger waren dit de locaties bij uitstek voor mensen om elkaar te ontmoeten. Gewoon even plaatsnemen op een bankje in de openbare ruimte en een praatje maken met degene die naast je zit. Maar die bankjes, die belangrijke ontmoetingsplaatsen, verdwenen stuk voor stuk. Een melding van overlast was vaak al genoeg. Geen goede ontwikkeling, vond ik. Mensen sluiten zich op in hun huizen en maken nauwelijks nog contact. Sociale verkilling, noem ik dat. Daar wilde ik iets aan doen". De bank heeft de vorm van een chaise longue en is 2,25 m lang, 71 cm breed en  96 cm hoog. Het gewicht van de bank is 1650 kg als deze af is.

Het ontwerp voor de Social Sofa is gemaakt door tekenaar en schilder Ben van den Hengel en zijn zoon Sylvester, die grafisch ontwerper van professie is. De bank heeft als motto ‘ontmoeten en verbinden’ en kan zo mede de sociale verkilling in de samenleving tegengaan. Op de voorkant zijn windmolens, een koe, water en strand afgebeeld evenals landbouwgewassen en tulpen. Op de hoge zijkant zien we het kunstwerk van Han Janselijn aan de Gelderseweg (potloden in de volksmond) en de muziekkapel Belvédère in de Aanloophaven. Op de achterkant staat de gemeentevlag die bij raadsbesluit op 16 augustus 1984 werd vastgesteld. Het geel symboliseert het graan op de akkers en de stranden langs de randmeren; het groen de weiden en de bossen; het blauw de zee, waaruit Zeewolde gewonnen werd. De diagonaal uitwaaierende banen suggereren een dynamische beweging, strekkende tot kenmerk van de gemeenschap Zeewolde. Op de vlag staat in witte letters de tekst 'Ontmoeten en verbinden' en helemaal rechts de toren van kerkcentrum Open Haven. Aan de binnenzijde van de leuning is het Ploegenmonument 'Cairn of Peace' van Jeroen Stok afgebeeld. Op de lage zijkant zien we activiteiten als de fiets- en leesclub. De vele kleine vierkantjes op de bank zijn een verwijzing naar het tussen 1985 en 1987 door de Nederlandse Bond van Plattelandsvrouwen (tegenwoordig Vrouwen van NU) gemaakte wandkleed dat tot de verbouwing in 2016-2017 in het Gemeentehuis heeft gehangen. Het kunstwerk werd ontworpen door Koosje Wagenaar (1943). Zij ontwierp een kleed dat bestond uit vijf zeer grote doeken met 2700 kleine vierkante lapjes. In hoofdzaak wit, met groene accenten die het land symboliseren, blauwe voor het water en daarboven een opkomende en weer ondergaande zon. In het kleed werden ontelbare spiegeltjes verwerkt, zodat wanneer je ervoor stond er allerlei kleuren in werden weerkaatst. Het kunstwerk was zo groot dat het de gehele zijwand van de Raadszaal in beslag nam.

Het lag in de bedoeling dat de leden van Vrouwen van NU de kale bank zelf zouden beplakken. Maar door Covid-19 moest dit uitbesteed worden aan het atelier van SocialSofa, waar vrijwilligers en reïntegreerders op de arbeidsmarkt de bank gemozaïekt hebben. Op 21 september 2020 werd de Social Sofa aan het Marktpad onthuld door de ontwerpers Ben en Sylvester van den Hengel. Vervolgens sprak Zeewolder tweede-kamerlid Helma Lodders inspirerende woorden, en bedankte wethouder Egge Jan de Jonge, namens de gemeente, hartelijk voor het geschenk.