Vliegende eenden

Vliegende eenden
Vliegende eenden Vliegende eenden Vliegende eenden Vliegende eenden Vliegende eenden Vliegende eenden

Plaats: Zeewolde

Locatie: Zuiderzeeweg

Kunstenaar: Kurt Arentz

Materiaal: brons, messing

Jaar: 2004


Beschrijving:

Ter gelegenheid van haar 10-jarig bestaan wilde de Lionsclub Zeewolde aan de inwoners van het dorp een kunstwerk aanbieden. De Lionsclub heeft twee ambities, geld geven aan goede doelen in Zeewolde en maatschappelijke dienstverlening. Onder dat laatste valt ook het schenken van mooie dingen aan het dorp. De Lionsclub gaf de opdracht aan de Duitse kunstenaar Kurt Arentz en nodigde hem uit om naar Zeewolde te komen om inspiratie op te doen. De kunstenaar keek rond en sprak met inwoners. De waterrijke omgeving bracht de kunstenaar op het idee om een beeld van vier, uit het water opvliegende, eenden te maken. Het kunstwerk met de titel 'Vliegende eenden' werd op 24 april 2004 door wethouder Peter Drenth onthuld.

Het kunstobject kreeg een plaatsje in de waterpartij voor het wooncomplex 'de Sfinx' aan de Zuiderzeeweg. Het is een figuratief kunstwerk dat bestaat uit vier levensgrote eenden van brons die weg vliegen. Hij heeft de vogels geboetseerd met gevoel voor de anatomie, de vitaliteit en het karakter van het dier. De eenden zijn op bronzen rietpluimen geplaatst die door de wind bewogen worden.

Kunstenaar

Hugo Emil Kurt Arentz is op 30 mei 1934 in Keulen (Duitsland) geboren. Van 1951 tot 1954 zat hij op de Ambachtsschool in Leverkusen. Arentz is autodidact, hij heeft zichzelf de kennis en vaardigheden van het kunstenaars vak aangeleerd. Als kind interesseerde hij zich al voor de beeldende kunst, maar pas in 1979 begon hij te schilderen. Toen hij wat later met klei en was in aanraking kwam begon hij met beeldhouwen. Allereerst maakte hij portretten van prominenten zoals Josef Strauβ, Adenhauer, de Gaulle en Ronald Reagan. Daarna ging hij plastieken van dieren en vogels maken. De kunstenaar heeft een heel eigen geabstraheerde vormentaal ontwikkeld.

De beeldhouwer woonde en werkte in het Duitse Leverkusen waar in de omgeving veel van zijn sculpturen te vinden zijn. Op 23 juni 2014 overleed Kurt Arentz op 80-jarige leeftijd als gevolg van hartfalen in Munchen.