Diablo

Diablo
Diablo Diablo Diablo Diablo Diablo

Plaats: Zeewolde

Locatie: Enkhuizerweg, Keteldiep

Kunstenaar: Groenewoud/Buij

Materiaal: staal en email

Jaar: 2002


Beschrijving:

In opdracht van de gemeente Zeewolde hebben Gerard Groenewoud en Tilly Buy een kunstwerk ontworpen, met de naam ‘Diablo’ wat duivel betekent. Het kunstwerk staat langs de vaart bij de Enkhuizerweg en het Keteldiep.

Wanneer er zich een zinker bevindt in een sloot, rivier of vaart, dan bevindt zich meestal een geel bord met een grote zwarte Z boven de leiding op de waterkant, het zinkerbord. Daarop kan dan worden aangegeven hoe diep de zinker ligt en wat het betreft, een water-, gas- elektriciteits- of andersoortige leiding. Kabels worden overigens met een vergelijkbaar bord aangegeven, zij het dat daarop een K staat.

Het kunstenaarsduo heeft zich laten inspireren door deze borden. Tussen vier bruggetjes staat het kunstwerk ‘Diablo’ dat bestaat uit zes zinkerborden van gegalvaniseerd staal en email. De borden zijn 90 x 90 x 150cm groot. De ene kant van het bord heeft een letter met daaronder de betekenis van de letter. Volgens de kunstenaars kunnen deze woorden als een gedicht geproefd worden dat de ervaring van het landschap aanreikt. De andere zijde van het bord toont vereenvoudigd het landschap, in verschillende atmosferische omstandigheden zoals dat vanaf de bruggetjes over de vaart waar te nemen is.

Kunstenaars

Sinds 1988 werken Tilly Buij en Gerard Groenewoud samen onder de naam Groenewoud/Buij. De samenwerking van Tilly en Gerard komt voort uit hun eerdere deelname aan de kunstenaarsgroep De Vier Evangelisten waarin zij van 1983 tot 1994 samenwerkte met Rins Boschma en Gertjan Slagter.

Het werk dat Groenewoud en Buij als duo maken, wordt gekenmerkt door een diversiteit aan stijlen en materialen. Door middel van het spelen met tegenstellingen en interpretaties proberen zij de beschouwer aan het denken te zetten, ruimte scheppend voor verbeelding. Vaak gebruiken zij herkenbare vormen als dieren, gebruiksvoorwerpen of speelgoed op zo'n manier, dat de betekenis ervan verandert. Een belangrijke en steeds terugkerende vorm is de diabolo.Een diabolo bestaat uit twee kegels die aan hun top aan elkaar zijn verbonden. Als een schematische weergave, een brandpunt tussen twee tegengestelde richtingen, staat de diabolo in hun werk symbool voor de twijfel.

Tilly Buij  is op 6 februari 1958 in Wijdenes geboren. Van 1976 tot 1982 volgde zij de lerarenopleiding aan het Ubbo Emmius in Leeuwarden. Van 1982 tot 1984 vervolgde zij haar studie aan de Academie voor Beeldende Vorming in Amersfoort. Zij is actief als tekenaar en beeldhouwer.

Gerrit Albertus (Gerard) Groenewoud werd op 5 juni 1958 in Rozenburg geboren. Hij volgde van 1976 tot 1983 de lerarenopleiding aan het Ubbo Emmius in Leeuwarden. Hij is werkzaam als fotograaf, grafisch ontwerper, tekenaar en beeldhouwer.