Rupsbank

Rupsbank
Rupsbank Rupsbank Rupsbank Rupsbank Rupsbank Rupsbank

Plaats: Zeewolde

Locatie: Gelderseweg

Kunstenaar: Rob van den Broek

Materiaal: baksteen en mozaïek

Jaar: 2011

Beschrijving:

In 2009 heeft de gemeente Zeewolde een prijsvraag uitgeschreven voor een heemtuin in de Polderwijk. De gemeente Zeewolde vroeg kunstenaar Rob van den Broek om een aantal blikvangers voor de tuin te maken. Van den Broek ontwierp een omheining van vlinderbomen.

Leerlingen van PCBS het Mozaïek hebben diverse ontwerpen gemaakt voor de vlinderhoek in de nieuwe Heemtuin. Jasper Timmermans ontwierp een rupsbank. Het idee van de bank is door Van den Broek uitgewerkt. Een aantal jaren geleden was Rob in Frankrijk en zag daar de Koninginnepage vliegen. Dat inspireerde hem om de bank de vorm te geven van de rups van de Konninginnepage. Deze heeft een lichtgroene basiskleur met zwarte band vooraan op ieder segment. De rups heeft ook nog een zwarte band midden op ieder segment die onderbroken wordt door oranje vlekken. De bank is door Hans Stinselaar gemetseld en Rob van de Broek heeft met de slijptol de bank vorm gegeven. Jasper en zijn klas hebben een jaar lang, onder leiding van twee moeders, de bank beplakt met mozaïeksteentjes.

Op 16 december 2011 is de bank op de heuvel in de groenstrook van de Gelderseweg geplaatst. De bank is 2,5 meter lang en weegt 2.500 kilo.

Kunstenaar

Rob van den Broek is in 1953 geboren. Al sinds zijn jeugd is van den Broek gefascineerd door materialen, maar vooral door hout. Sinds 1993 is hij werkzaam als zelfstandig vormgever. Oorspronkelijk bedacht en maakte van den Broek voornamelijk meubelen en lampen, tegenwoordig ook zelf vormgegeven strijkinstrumenten, decors en kunstwerken. In 206 is hij in Zeewolde komen wonen.

In 2010 ontving Rob van den Broek de Lelyprijs van het Prins Bernard Cultuurfonds afdeling Flevoland.

Laatste Update dinsdag, 09 april 2013