Rupsbank

Rupsbank
Rupsbank Rupsbank Rupsbank Rupsbank Rupsbank Rupsbank

Plaats: Zeewolde

Locatie: Gelderseweg

Kunstenaar: Rob van den Broek

Materiaal: baksteen en mozaïek

Jaar: 2011


Beschrijving:

In 2009 heeft de gemeente Zeewolde een prijsvraag uitgeschreven voor een heemtuin in de Polderwijk. In opdracht van de gemeente en in samenwerking met landschapsbeheer en hoveniersbedrijf Reesink uit Zeewolde werd een plan ontwikkeld voor een 1200 m² grote heemtuin aan de rand van de Polderwijk. De gemeente vroeg kunstenaar Rob van den Broek uit Zeewolde om een aantal blikvangers te realiseren. Van den Broek ontwierp een omheining van 'vlinderbomen', bestaande uit een 14-tal dode gekandelaberde (fors ingekorte) acaciabomen met daarop 44 gekleurde houten vlinders. De omheining werd in maart 2011 geplaatst. 

Leerlingen van PCBS het Mozaïek maakten diverse ontwerpen voor de vlinderhoek in de nieuwe Heemtuin. Jasper Timmermans, leerling van groep 8, ontwierp een rupsbank. Het idee van de bank is door Rob van den Broek verder uitgewerkt. Een aantal jaren geleden was Van den Broek in Frankrijk en zag daar de Koninginnepage vliegen. Dat inspireerde hem om de bank de vorm te geven van de rups van de Konninginnepage. Deze heeft een lichtgroene basiskleur met zwarte band vooraan op ieder segment. De rups heeft ook nog een zwarte band midden op ieder segment die onderbroken wordt door oranje vlekken. De bank is door Hans Stinselaar van bouwbedrijf Cynri gemetseld en Rob van den Broek heeft met de slijptol de bank vorm gegeven. Jasper en zijn klas hebben een jaar lang onder leiding van twee moeders, de bank beplakt met vierkante en geknipte mozaïeksteentjes.

Het was de bedoeling dat wethouder Gerben Dijksterhuis, met de leerlingen van groep 8 van PCBS het Mozaïek, de bank op 16 december 2011 op de heuvel in de groenstrook van de Gelderseweg zou plaatsen. Het weer gooide echter roet in het eten. De plek was veranderd in een modderpoel. De 2,5 meter lange en 2500 kilo zware bank werd wel geplaatst, maar de gemeente zag af van de geplande activiteiten. Jasper en enkele klasgenoten lieten zich echter niet ontmoedigen en keken hoe de bank op zijn plaats werd gezet. Wethouder Dijksterhuis heeft in januari 2012 de bank alsnog officieel onthuld. 

Kunstenaar

Rob van den Broek is in 1953 geboren. Al sinds zijn jeugd is Van den Broek gefascineerd door materialen, maar vooral door hout. Sinds 1993 is hij werkzaam als zelfstandig vormgever. Oorspronkelijk bedacht en maakte Van den Broek voornamelijk meubelen en lampen, tegenwoordig ook zelf vormgegeven strijkinstrumenten, decors en kunstwerken. 

Als beeldend kunstenaar laat Van den Broek zich ook leiden door wat op zijn weg komt. Zijn objecten ontstaan tijdens een zoektocht uit nieuwsgierigheid naar grenzen van materialen en de spanning die de materialen aankunnen en opleveren. Het gaat Van den Broek in zijn werk om het experiment, het spel met materiaal en vorm, het voortdurend reageren op wat ontstaat en wat zich ontwikkelt.

In 2010 ontving Rob van den Broek de Lelyprijs van het Prins Bernard Cultuurfonds afdeling Flevoland.