De ogen van ...

De ogen van ...

Plaats: Zeewolde

Locatie: Ravelijn 1

Kunstenaar: Ella Steenmeijer

Materiaal: Lexaan, verf

Jaar: 2007


Beschrijving:

Ella Steenmeijer begon in 2005 aan een kunstwerk voor het nieuwe gebouw van de bibliotheek in winkelcentrum Ravelijn. Zij beschilderde 42 meter aan transparante platen van polycarbonaat, met een hoogte van 50 cm, aan twee kanten. Daardoor is de afbeelding zowel binnen als buiten te bezichtigen. De schilderingen hangen rondom het gebouw in de glazen buitenpui. Tijdens de officiele opening van de bibliotheek, op 20 april 2007, is het kunstwerk 'De ogen van ...' overgedragen aan de bibliotheek, de gemeente en het publiek. 
 
Volgens Steenmeijer zijn 'De ogen van ...' de deuren van de mens, je kijkt erdoor naar buiten, de wereld in, je komt er ook door naar binnen in de ziel van de mens, in iemands ogen kun je zijn stemming en zijn ziel lezen. Om te laten zien dat het de ogen van alle typen mensen zijn heeft Steenmeijer ook een deel van de gezichten geschilderd. Deze gezichten variëren van jong en oud, man en vrouw, blank en zwart, dik en dun, brildragend of niet. Kortom alle groepen waarvoor de bibliotheek bedoeld is zijn afgebeeld. De achtergrondkleuren zijn herkenbaar als de kleuren die de bibliotheek gebruikt om de indeling van de boeken weer te geven. In de volksmond heet het kunstwerk 'De ogen van de bieb'.
 
Het gebouw aan het Ravelijn bleek te groot en te duur. Eind april 2016 vertrok de FlevoMeer Bibliotheek uit het pand aan het Ravelijn en keerde na 9 jaar terug naar de 'oude bibliotheek' aan de Kerkstraat. Na jaren leegstand wordt de bovenverdieping van het pand door projectontwikkelaar Blue Banner RED verbouwd tot appartementencomplex Het Bastion met 18 tweekamerappartementen met een oppervlakte van 40 tot 60 m² voor jongeren en 10 driekamerappartementen met een oppervlakte 75 tot 80 m² voor kleine huishoudens. Op 17 november 2023 vond de feestelijke aftrap plaats van de realisatie van Het Bastion.
 
Kunstenaar
 
Ella Steenmeijer is in 1954 in Groningen geboren. Na de middelbare school ging ze er in 1972 naar  Academie Minerva in Groningen. In 1977 studeerde ze af in de vrije afdeling en behaalde ze tevens de akte als bevoegd docent. Ze verhuisde naar Amersfoort en startte een eigen atelier. In 1988 vestigde Steenmeijer zich als beeldend kunstenaar in Zeewolde. Veelzijdigheid staat hoog in haar vaandel. Naast haar werk als kunstenaar geeft Ella trainingen bij bedrijven. Deze trainingen staan altijd in het teken van creativiteit ontdekken in de mens. Verder heeft de kunstenares meer dan duizend ideeën om met kleuren en schilderijen bezig te zijn.