Schaatsertjes

Schaatsertjes
Schaatsertjes Schaatsertjes Schaatsertjes Schaatsertjes Schaatsertjes Schaatsertjes Schaatsertjes Schaatsertjes

Plaats: Zeewolde

Locatie: Westergo / Flevoweg

Kunstenaar: Siem Wardenaar

Materiaal: brons

Jaar: 1994


Beschrijving:

Vlakbij de ijsbaan, onder de linden, staat op de hoek van de Westergo en de Flevoweg op een gemetselde sokkel van rode baksteen het kunstwerk de “schaatsertjes”. De drie rijders kijken uit op het water, waarop geschaatst kan worden tijdens een strenge winter. Het tachtig centimeter hoge, figuratieve kunstwerk is gemaakt door Siem Wardenaar. Het is een dynamisch kunstwerk. Wardenaar heeft één en al beweging uitgedrukt. De drie rijders schaatsen, warm ingepakt en een muts op het hoofd. In soepele bewegingen strekken en buigen de benen onder hun lijf. De armen op de rug. In een regelmatig ritme duwen ze het ijs onder zich weg. Eén van de schaatsers richt zich op en geeft de kop over.

Bij dit beeld zijn nog duidelijk verwijzingen naar de beeldhouwtechniek te zien. Het oppervlak is niet glad gepolijst maar ruw. Wardenaar heeft de drie schaatsende figuurtjes geboetseerd voordat ze in brons zijn afgegoten. In de bronzen huid zijn zijn vingerafdrukken hier en daar zichtbaar.

In de sokkel is een plaquette gemetseld waarop je kunt lezen dat het kunstwerk een geschenk van de Lionsclub Zeewolde is en dat het op 4 juni 1994 onthuld werd. In 1994 is de serviceclub ‘Lions’ opgericht. Hun eerste daad was een kunstwerk cadeau geven aan de gemeenschap van Zeewolde.

In de ochtend van 17 mei 2022 werd ontdekt dat de voorste van de drie schaatsers bij de enkels was afgezaagd en de linker schaatser een hand miste. Na de ontdekking is de politie op de hoogte gesteld. Het vermoeden bestaat dat het materiaal is gestolen voor het koper. Dat levert de dieven maar weinig geld op, omdat alleen het omhulsel koper bevat. Het kunstwerk werd weggehaald door het bedrijf Kunstwacht uit Delft, dat voor gemeentes het beheer en onderhoud van kunstwerken verzorgt. In overleg met kunstenaar Siem Wardenaar werd gekeken of het kunstwerk 'Schaatsertjes' nog hersteld kon worden en zoja, hoe het hersteld kon worden. Het beeld was zodanig beschadigd dat geheel restaureren niet mogelijk was. De twee overgebleven schaatsers konden worden gerepareerd, maar de rijder die spoorloos is kon niet meer worden bijgemaakt. Een aangepaste versie van het kunstwerk 'Schaatsertjes' werd op 26 juli 2023 op de sokkel op de hoek van de Westergo en Flevoweg teruggeplaatst. Met toestemming van Siem Wardenaar bestaat de beeldengroep nu nog maar uit twee in plaats van drie schaatsertjes.

Kunstenaar

Simon (Siem) Wardenaar is op 26 november 1934 in Barsingerhorn geboren. In zijn eerste levensjaar verhuizen zijn ouders naar de Wieringerwaard. Samen met zijn broer heeft hij jarenlang een boerenbedrijf geleid en was kunst een hobby. In zijn schaarse vrije tijd hield hij zich bezig met de schilderkunst en later beeldhouwen. Vanaf zijn 40e is hij zich geheel gaan wijden aan het kunstenaarsschap.

Wardenaar is autodidact en heeft zich ook de kunst van het bronsgieten eigengemaakt. Sinds de negentiger jaren van de vorige eeuw is het schilderen op de achtergrond geraakt en is hij zich gaan toeleggen op het beeldhouwen. Hij goot zijn beelden volgens de circe-perdue methode. Door de steeds toenemende belangstelling voor zijn beelden is het gieten overgenomen door bronsgieterij Kemner in Cuyk.

In de volgende steden en dorpen zijn beelden van Wardenaar te zien: Alkmaar, Schagen, Den Helder, Julianadorp, Twisk, Putten, Zeewolde, Oude Sluis, Anna Paulowna, Wieringerwaard, Tuitjenhorn, Warmenhuizen en Heemskerk.