Some Dreams They Forgot

Some Dreams They Forgot
Some Dreams They Forgot Some Dreams They Forgot Some Dreams They Forgot Some Dreams They Forgot Some Dreams They Forgot Some Dreams They Forgot Some Dreams They Forgot

Plaats: Zeewolde

Locatie: Hosterwold

Kunstenaar: Anya Gallaccio

Materiaal: naaldbomen

Jaar: 2003


Beschrijving:

Anya Gallaccio werkt met materialen uit de natuur waarbij de natuurlijke processen een belangrijke plaats innemen. In het kader van het project LOOK & FEEL realiseerde zij in 2003 in het naaldbomenbos bij Zeewolde het object "Some Dreams They Forgot". De plek valt jouw als bezoeker in eerste instantie misschien niet eens op. Toch wordt je je gewaar dat er iets niet klopt. Gallaccio heeft op deze plek in het bos de natuur gemanipuleerd. De structuur, groeiwijze en uitstraling van de naaldbomen hebben de kunstenares ertoe gebracht deze plek te kiezen voor de realisering van haar werk. Hier heeft zij vijf bomen omgedraaid en in een cirkel terug geplaatst. De kruinen verdwijnen in de aarde, de wortels steken uit naar de hemel, alsof ze deze twee elementen met elkaar wil verbinden. De overige vegetatie rondom het kunstwerk groeit zoals het dient te groeien. Na de ingreep van de kunstenares zullen de bomen veranderen tijdens een kunstmatig evolutionair proces.

Kunstenaar

Anya Gallaccio is in 1963 in Paisley, Schotland geboren. Haar opleiding volgde zij van 1984 -1985 aan Kingston Polytechnic en van 1985 - 1988 aan de Goldsmiths College, University in Londen. Zij behoort tot de voorhoede Britse kunstenaars uit de jaren negentig van de vorige eeuw. Deze kunstenaars namen het heft in eigen hand. Onverwachte plekken, die niet voor de hand liggen als locatie voor kunsttentoonstellingen eigenden zij zich toe. Belangrijk was de directe dialoog met het publiek.

Anya Gallaccio werkt met materialen uit de natuur waarbij de natuurlijke processen een belangrijke plaats innemen. De vergankelijkheid van de materialen speelt een grote rol in haar werk. Gallaccio verloochent haar afkomst niet. Als dochter van een toneelspeler en zelf ook eerst geïnteresseerd in theaterdesign toont zij haar gevoel voor 'drama'. Het fysieke contact met het kunstwerk is voor haar erg belangrijk. Ze doet een beroep op het gebruik van alle zintuigen. De kloof tussen de eerste verwachting en de uitkomst aan het eind prikkelt je verbeelding. Gallacio's werk is kunst van de tijdelijkheid. "Je moet met het kunstwerk leven. Als je je ermee verbindt krijg je er wat voor terug" zegt Anya.

De kunstenares woont en werkt in Londen.