Liggende hond, kip, kat

Liggende hond, kip, kat

Plaats: Zeewolde

Locatie: Marktstraat

Kunstenaar: Lissy Boesen

Materiaal: gegoten beton

Jaar: 2020


Beschrijving:

Na de oplevering van de appartementen Gouwzicht en Pionier werd het gebied achter de bibliotheek eind 2020 opnieuw ingericht. Op het grasveld in het mini parkje werden 3 betonnen speelsculpturen geplaatst, een liggende hond, kip en kat, die ontworpen zijn door Lyssy Boesen. De Deense kunstenares observeerde lange tijd het creatieve spel van kinderen met beelden, ontwortelde bomen, grote stenen en soortgelijke voorwerpen. Ze vroeg zich af: "waarom bieden we kinderen in plaats daarvan niet concrete sculpturen aan, waarmee ze hun verbeeldingskracht kunnen ontwikkelen en hun wens om te klimmen kunnen vervullen zonder enig gevaar zichzelf te bezeren?" Haar observaties resulteerde in een assortiment eenvoudig vormgegeven diersculpturen. De dieren zijn gestileerd. De sculpturen zijn niet hol, maar bestaan vanbinnen en vanbuiten van hetzelfde materiaal. Ze zijn gegoten in beton met gemalen graniet. Ondanks het harde materiaal geven de afgeronde vormen de dieren een zacht uiterlijk? 

De sculpturen van de liggende hond, kip en kat in Zeewolde kunnen gerekend worden tot de toegepaste kunst, een kunstvorm waarbij je kunst toepast op functionele objecten die in het dagelijks leven voorbij komen. De term toegepaste kunst wordt gebruikt ter onderscheiding van de schone kunsten, die kunst zijn en voorwerpen zijn zonder praktisch gebruik en waarvan het enige doel is om mooi te zijn of om het intellect op de een of andere manier te stimuleren. 

Kunstenaar

Lissy Boesen studeerde architectuur aan de Academie voor Schone Kunsten in Kopenhagen en aan de Académie de la Grande Chaumière Parijs, werkte na haar diploma als decorontwerper in Helsinki en maakte poppenfilms voor de Deense televisie. Naast haar speelsculpturen heeft Lissy Boesen een breed scala aan objecten uit de toegepaste kunst gemaakt. Ze creëerde kleine sculpturen voor Stone-Art Belgium en werkt sinds 1999 samen met Richter Spielgeräte GmbH, waar ze verantwoordelijk is voor het ontwerpen van het productassortiment “Stroking Stones”.