Windkabine

Windkabine
Windkabine

Plaats: Zeewolde

Locatie: Horsterwold

Kunstenaar: Roman Signer

Materiaal: beton

Jaar: 2001


Beschrijving:

De Stichting 'De Verbeelding' organiseerde in 2001 haar eerste manifestatie 'KUNSTmatige NATUURLIJKE NETWERKEN'. Voor dit kunstproject werden elf (inter)nationale kunstenaars uitgenodigd om te reageren op het landschap, de geschiedenis ervan, of om op een meer wetenschappelijke manier een brug te slaan tussen natuur en kunst. Roman Signer raakte gefascineerd door de wind die altijd vrij spel heeft in de polder en doet er een schepje bovenop. In het bosgebied ontwierp hij een windkabine waarin de fietsers met hun fiets de hoofdrolspelers zijn en de wind hun tegenspeler. De ‘Windkabine’ speelt met tegengestelde ervaringen. De kunstenaar ziet deze tunnel als een poort naar een nieuw land, naar het rijk van de verbeelding, de plek waar Alice haar wonderland binnenstapt. 

Het rechthoekige betonnen gebouwtje is 4,5 m breed, 2,5 m hoog en 1,50 m diep. Aan één kant is de 'Windkabine' open, aan de andere kant zijn sterke ventilatoren ingebouwd. Je kan onder het gebouwtje doorlopen of fietsen. De detectielus in het pad, waarmee de ventilatoren in werking worden gesteld, reageert echter alleen op fietsers. Soms zal de fietser een sterke wind voelen of juist de afwezigheid van wind, afhankelijk van de natuurlijke windrichting. Signer manipuleert de hollandse wind, die door zijn ingreep meer is dan een hinderlijk moment. 

Dat niet iedereen blij was met het nieuwe kunstwerk blijkt uit het volgende voorval uit 2001. Het betonnen object werd met een moker zwaar gehavend. Op een briefje dat op de stukgeslagen windkabine was opgehangen was het volgende te lezen: Fijn dat u de kunstwerken repareet, dan kunnen we ze weer vernielen". Was getekend: "Een niet-kunstminnende Zeewoldenaar".

In 2005 zijn de activiteiten van de Verbeelding stopgezet omdat het kunstpaviljoen geen subsidie meer kreeg van de Rijksoverheid. In 2011 zijn in het kader van NL DOET 20 vrijwilligers aan de slag gegaan met de kunstwerken langs het traject van de Verbeelding. De Windkabine werd schoongespoten en weer helemaal technisch in orde gemaakt. Helaas van korte duur, de ventilatoren werken wederom niet meer.

Kunstenaar

Roman Signer is in 1938 in het Zwitserse Appenzell geboren. Hij wijdt zich pas in zijn latere leven aan het kunstenaarsschap. Tussen 1966 en 1972 volgt hij lessen aan kunstacademies in Zurich en Luzern (Zwitserland) en Warschau (Polen). Hij wordt kunstzinnig gevormd in de minimale kunst uit de jaren ’60 en ‘ 70 van de twintigste eeuw. In deze tijd worden de traditionele opvattingen over sculptuur losgelaten en doen acties, processen en performances hun intrede in de kunst. In het werk van Signer komt de kracht van de vier elementen lucht, water, aarde en vuur vaak voor. Ze zijn zowel het thema als het materiaal waarmee gewerkt wordt.

Roman Signer woont en werkt in St. Gallen.