Muurschilderingen Schildersteeg

Muurschilderingen Schildersteeg

Plaats: Zeewolde

Locatie: Schildersteeg

Kunstenaar: plaatselijke kunstenaars

Materiaal: verf

Jaar: 2022


Beschrijving:

De grijze muur in de steeg tussen visspeciaalzaak Chris Koelewijn en FlevoMeer Bibliotheek is verfraaid met muurschilderingen. De betonnen zijmuur van de viswinkel bestond uit  7 betonnen vlakken. Initiatiefnemers Chris Koelewijn en William de Graaf van vishandel Koelewijn en Wilco van Leeuwen van De Leeuw Snacks, deden op 13 april 2022 de volgende oproep op facebook: "Creatief Zeewolde opgelet! We gaan weer iets fantastisch leuks doen! Zoals veel mensen weten is er een mooie lange steeg tussen de visboer Chris Koelewijn & de bibliotheek. Deze steeg bestaat uit 7 gigantische vlakken beton die wij mogen gaan pimpen! Nu zijn wij op zoek naar 7 creatievelingen uit Zeewolde die ieder een vlak aandurft… Er zijn een paar voorwaarden; het buitenste vlak bij de visboer moet een connectie hebben met ‘vis’ en het andere buitenste vlak (kant van de parkeerplaats) een connectie met de liefdesslotjes, de rest moet een mooie connectie hebben met Zeewolde. Durf jij dit aan? Maak vast een schets en deel deze in de reacties en wie weet mag jij wel het grote werk gaan doen!" 

Tot 9 mei konden schetsen ingeleverd worden. Al snel kwamen er een groot aantal ontwerpen binnen. Voor vijf van de zeven betonnen vlakken werd een passend ontwerp gevonden. Later volgde de ontbrekende twee. Begin juni gingen de eerste kunstenaars aan de slag om hun ontwerp zoveel keer vergroot op de muur te realiseren. Het eerste paneel werd gevuld door Ineke v.d. Zwaag en Eva Kaales. Hun schilderwerk heeft een connectie met de visspeciaalzaak. De 75-jarige Yvonne Casander maakte een schilderij met daarin een aantal blikvangers van Zeewolde: het tulpeneiland, sportcomplex Het Baken, de Verbeelding en het atol. Yvonne is beeldend kunstenaar, maar het overbrengen op de enorme muur viel haar ‘giga tegen’. “Het is lastig om overzicht te houden, zeker als je alleen werkt". De derde schildering is van Marvin Abdel-Nour die 'De Potloden van Zeewolde' geschilderd heeft omdat dit zijn favoriete stukje Zeewolde is. Het was de eerste muurschildering die hij maakte en ook hij vond het best lastig om op zo'n groot formaat te werken. Hij heeft zijn schets gemaakt met stoepkrijt zodat hij hem makkelijk kon aanpassen. Yoeri maakte een ontwerp van twee vissen met daartussen 'De Eclips', wat verwijst naar het jongerencentrum. Boven de vissen staat Zeewolde. De graffiti is onderleiding van professioneel airbrusher Caspar Cruse op de muur gespoten. Jeroen Florie en Maaike Klaver maakten een boom met vogels die je in Zeewolde ziet, dit met een knipoog naar IVN (Instituut voor Natuurbeschermingseducatie). Grafisch vormgeefster Freya Doll schilderde de Biezenburcht en omgeving vanuit het perspectief van de vogels. Rechts heeft ze een vliegende arend afgebeeld. Mark Veerman vulde het laatste muurdeel. Zijn ontwerp heeft een connectie met de liefdesslotjes die ernaast aan het hek bij het parkje hangen. Veerman is freelance illustrator en vond het ‘hartstikke leuk’ dat hij aan dit lokale project mee mocht doen. Voor de kunstenaar, die normaliter hele fijne pentekeningen maakt waarop heel veel te zien is, was het even wennen om op zulk groot formaat te werken. “Ik kan het niet zo gek maken als op een A4’je, want het moet wel leesbaar zijn. Ik heb het ontwerp daarom wel iets terug moeten brengen. Ga er maar vanuit dat dit voor mij rustig is!” Door zijn ervaring op de grafische school vond Veerman het vergroten niet zo ingewikkeld. 

Op de laatste vrijdag van de zomervakantie wordt traditiegetrouw de Nacht van Zeewolde gehouden om gezamenlijk de vakantie af te sluiten. Tijdens de Nacht van Zeewolde op 19 augustus 2022 onthulde burgemeester Gerrit Jan Gorter in het bijzijn van alle schilders het nieuwe straatnaambordje, waarmee de Schildersteeg officieel geopend was. 

In het laatste weekend van oktober 2023 in de schildering met de biezenburcht beschadigd. De kunstenares heeft aangegeven dat zij het kunstwerk zal herstellen.

Bron: Zeewolde Actueel