The Shipwreck

The Shipwreck
The Shipwreck The Shipwreck The Shipwreck The Shipwreck The Shipwreck The Shipwreck

Plaats: Zeewolde

Locatie: De Verbeelding, nabij Dasselaarweg

Architect: Mark Dion

materiaal: diverse materialen

Jaar: 2001


Beschrijving:

Sinds 2001 ligt, aan de rand van een grasveldje, in het bos bij Zeewolde een scheepswrak. Het wrak is gerealiseerd in het kader van het project KUNSTmatige NATUURLIJKE NETWERKEN, Het is hier geplaatst door de Amerikaanse kunstenaar Marc Dion. Hij kwam op dit idee toen hij hoorde over de archeologische vondsten in Flevoland, van de vroegere bewoning en de scheepswrakken. Van cultuurland, nieuw gemaakt door mensen, gepland en berekend, van natuur die weer een plek moet krijgen. Ook het ontrafelen van verschillen en eigenschappen ligt besloten in zijn werk. Schepen zijn altijd gebruikt om andere landen en gebieden te ontdekken. Met dit kunstwerk wil Dion de beschouwer eraan herinneren dat alhoewel het land nieuw is er toch een hele historie aan vooraf gaat. Vandaar de keuze voor een scheepswrak. De boot ligt half begraven in de grond alsof het er al eeuwen ligt. De kunstenaar wil dat het bos langzaam bezit neemt van het scheepswrak.

'Shipwrek' is regelmatig het doelwit van vandalisten geweest en werd een aantal keren in brand gestoken. Toen Mark Dion dit de eerste keer hoorde heeft hij even geaarzeld wat hij moest doen. Hij besloot het zo te laten. Zo kan je als toeschouwer telkens zien hoe mensen met kunst omgaan.

In 2005 zijn de activiteiten van de Verbeelding stopgezet omdat het kunstpaviljoen geen subsidie meer kreeg van de Rijksoverheid. De kunstwerken worden niet meer onderhouden en langzaam heeft de natuur bezit genomen van het houten schip.

Kunstenaar

Mark Dion werd in 1961 in New Bradford , USA, geboren. Hij studeerde aan de School of Visual Arts in New York, The University of Hartford en volgde het Independent Study Programme van het Whitney Museum of American Art in New York.

Dion probeert in zijn werk te verduidelijken hoe onze opvatting over natuur bepaald wordt door wetenschap, media en ideologie. Zijn kunstwerken zijn vaak verzamelingen van zeer uiteenlopende aard, waarbij de ordening en de hiërarchie  (machtsstructuur) die hierdoor ontstaat van belang zijn. Dion is kunstenaar maar belichaamt in dat kunstenaarsschap ook andere rollen. Zo onderneemt hij o.a. als ontdekkingsreiziger reizen door het regenwoud van de Amazone en Centraal Amerika. Ook speelt hij de rol van archeoloog. Zo doet hij opgravingen in het regenwoud en op de Biënnale in Venetië in 1997 deed hij een poging om het afval van de stad te ordenen. Hij liet 3 kubieke meter modder uit de gracht baggeren, waarbij hij alles wat hij vond grondig analyseerde en categoriseerde. Wat Mark Dion onderscheidt van echte wetenschappers, politici, biologen en milieuactivisten is dat hij als kunstenaar ironie en humor in zijn presentaties kan stoppen, die een kritische noot laten doorklinken wanneer het om de omgang met de natuur gaat.

Marc Dion behoort wat levensstijl betreft bij de zogenaamde air-port kunstenaars. Kunstenaars voor wie de wereldbol hun thuis is en die van locatie naar locatie, van manifestatie naar manifestatie en van museum naar museum vliegen. Op zeer uiteenlopende locaties maken zij hun werk.