Koe

Koe
Koe Koe Koe Koe Koe

Plaats: Zeewolde

Locatie: Horsterplein

Kunstenaar: Ella Steenmeijer

Materiaal: polyurethaan

Jaar: 2008 / 2019


Beschrijving:

Iedere eerste zaterdag in september wordt in Zeewolde de pinkendag gehouden. Op 6 september 2008 vond de 20e editie hiervan plaats. In opdracht van de Organisatie van Zeewolde bij de Pinken heeft de Zeewolder kunstenares Ella Steenmeijer een levensgrote polyester koe van 1,65 m. hoog en 2,65 m. lang beschilderd. Om deze opdracht te kunnen uitvoeren heeft Steemeijer zich een week lang compleet van de buitenwereld afgesloten. Ze sloeg haar tentje op bij een boer in het buitengebied en begon met het schuren van de zwart met witte ondergrond en deze in de primer te zetten. Pas daarna kon ze beginnen met het beschilderen van de koe, waarbij ze zich in allerlei vreemde bochten moest wringen. Het is een koe geworden met rode, roze, oranje en paarse tulpen op haar lijf. De kop en staart zijn nog zwart-wit.

Op 21 maart 2009 onthulde burgemeester Gerrit Jan Gorter de koe op haar plekje aan het Horsterplein bij de ingang van parkeergarage Ravelijn. Tijdens de onthulling is de kleurige koe namens de aanwezige boeren door Johan Dekker overgedragen aan het gemeente bestuur. Kinderen hebben op Pinkendag een kalf beschilderd, dat door Ella Steenmeijer is afgeschilderd. Het bonte en kleurrijke kalf wordt bij Zeewolder boeren geëxposeerd.

In de loop der jaren bleken de weersinvloeden vat op de koe te hebben gekregen. Het bleek dat er scheuren en beschadigingen in het polyester waren gekomen. Ook was de laklaag deels verdwenen. In opdracht van de gemeente werd de koe op 17 januari 2018 door de organisatie Kunstwacht van zijn plek gehaald en voor restauratie meegenomen naar hun atelier in Delft. Tijdens de resauratie bleek dat de koe er technisch slechter aan toe was dan gedacht. Het kunstwerk wordt geregeld beklommen door kinderen. Uit veiligheidsoverwegingen is daarom besloten een nieuwe koe te laten maken door Jules Dock uit Rotterdam. In het voorjaar van 2019 is de koe 3D ingescand en is er een nieuw exemplaar gefreesd. De koe is opgebouwd uit EPS, een duurzaam kunststofschuim, en versterkt met polyester glasvezelmatten. In het EPS zijn stalen buizen verwerkt zodat de koe goed en stevig bevestigd kan worden aan de grond. De koe is afgewerkt met een hoogwaardige PU coating die bestand is tegen alle weersinvloeden. Daarna heeft Ella Steenmeijer de exacte kopie naar ontwerp van de oude koe beschilderd, al zijn er wel wat verschillen. De eerste koe was met verf op terpentinebasis beschilderd, de verf van de nieuwe koe is op waterbasis met een laklaag eroverheen. De oude polyester koe was hol van binnen, de nieuwe koe is massief. In aanwezigheid van de voorzitter van de Stichting Activiteiten Zeewolde (SAZ) Gerrit Wolthuis en wethouder Egge Jan de Jonge werd op 30 septemner de laatste penseelstreek gezet. Op 11 oktober 2019 is de koe geplaatst op de plek van haar voorganger. 

Op maandagavond 20 november 2023 werd de koe vernield. De kop is van de romp af. Mogelijk gaat het om vuurwerkvandalen, maar dat is niet zeker. De koe werd op 21 november door Kunstwacht van haar plek gehaald en naar Delft vervoerd voor verdere inspectie. De kop, die in stukken teruggevonden is, werd ook door Kunstwacht meegenomen. Of het kunstwerk gerepareerd of vervangen wordt, is nog niet bekend. De gemeente heeft aangifte van de vernieling gedaan. Het vermoeden bestaat dat de schade door vuurwerk/explosieven is ontstaan.

kunstenaar

Ella Steenmeijer is in 1954 in Groningen geboren. Na de middelbare school ging ze er in 1972 naar  Academie Minerva in Groningen. In 1977 studeerde ze af in de vrije afdeling en behaalde ze tevens de akte als bevoegd docent. Ze verhuisde naar Amersfoort en startte een eigen atelier. In 1988 vestigde Steenmeijer zich als beeldend kunstenaar in Zeewolde. Veelzijdigheid staat hoog in haar vaandel. Naast haar werk als kunstenaar geeft Ella trainingen bij bedrijven. Deze trainingen staan altijd in het teken van creativiteit ontdekken in de mens. Verder heeft de kunstenares meer dan duizend ideeën om met kleuren en schilderijen bezig te zijn.