Schilderingen elektriciteitshuisjes

Schilderingen elektriciteitshuisjes

Plaats: Zeewolde

Locatie: Centrum Zeewolde

Kunstenaar: plaatselijke kunstenaars

Materiaal: Verf

Jaar: 2023


Beschrijving:

Iedereen kent ze wel, de saaie grijze elektriciteitshuisjes die in de openbare ruimte staan. Alleen al in het centrum van Zeewolde zijn zo’n veertig stuks te vinden. Na het opknappen van de Schildersteeg was de elektriciteitskast die voor de Flevomeer Bibliotheek in de Kerkstraat staat, aan de beurt voor een make over. Een medewerker van het EnergieLoket, te vinden in de bibliotheek, kwam met het idee om het vrij onopvallende, zwarte huisje op te knappen en daarmee het straatbeeld te verfraaien. In samenwerking met het Jongerenwerk en de Leeuw Snacks heeft Marvin Abdel-Nour, één van de schilders die de Schildersteeg heeft helpen oppimpen, het energiehuisje in maart 2023 aangepakt. Marvin Abdel-Nour, student Toegepaste Psychologie aan Saxion in Deventer die zich naast zijn studie bezig houdt met het maken van kunst, beschilderde het huisje geheel in stijl. Een zijde verwijst naar de bibliotheek aan de andere zijde is het typische polderlandschap met de groene energie van de windmolens afgebeeld. Op 18 juni 2023 onthulde wethouder Helmut Hermans samen met Marvin Abdel-Nour het nieuwe kunstwerk in het centrum van Zeewolde. 

Als tweede project werd de grote elektriciteitskast in de steeg rechts van Open Haven begin september 2023 onder handen genomen door freelance illustrator Mark Veerman. Met het oog op Zeewolde als bijvriendelijke gemeente kreeg deze elektriciteitskast het thema Insectenhotel. Met zijn voorkeur voor detail en bonte kleuren oogstte Veerman tijdens het schilderen al menig bewonderende blik en positieve reacties. Het kleine kastje in dezelfde steeg als het 'Insectenhotel' werd door Marc Veerman omgetoverd tot een paddenstoeltje. Daarnaast heeft Veerman een reeks van vijf kastjes in dezelfde stijl beschilderd, waarbij alle tekeningen een knipoog zijn naar het 40-jarig bestaan van Zeewolde in 2024. Of het nu gaat om het water, de groene omgeving of lokale legendes zoals Neptunus die de zee in wordt gedreven door boze Zeewoldenaren, elk kastje heeft zijn eigen unieke verhaal. Op 1 januari 1984 werd Zeewolde officieel een gemeente. Het is daarmee de jongste, niet door samenvoeging ontstane, gemeente van Nederland.

Ook de 75-jarige kunstenares Yvonne Casander heeft elektriciteitskasten beschilderd, zoals een kastje in de Schildersteeg en een kastje in de Raadhuisstraat op de hoek met het Kerkplein. Haar stijl is herkenbaar en geeft een frisse interpretatie van de natuurlijke schoonheid van Zeewolde. Haar kunstwerken, die vaak de overgang van blauwe waterlandschappen naar het levendige groen van Zeewolde tonen, zijn een eerbetoon aan het landschap en tevens aan de geschiedenis van Zeewolde. Haar benadering is doordacht en vaak gebaseerd op de wens om de essentie van Zeewolde vast te leggen. 

Eind oktober 2023 heeft Mark Veerman op de elektriciteitskast nabij de rotonde Kwartiermakerslaan / Zeewolderweg, met een knipoog naar de verkiezingen op 22 november 2023, het portret van de Zeewolder BN'er en politicus Henk Krol geschilderd. 

Bronnen: Zeewolde Actueel; Lokale Omroep Zeewolde.