Free trade areas

Free trade areas
Free trade areas

Plaats: Zeewolde

Locatie: Horsterwold

Kunstenaar: Tobias Rehberger

Materiaal: roestvrijstaal

Jaar: 2001


Beschrijving:

De Duitse kunstenaar Tobias Rehberger had voor Zeewolde een Freikörperkultur Moorbad ontworpen. In een modderbad zou de bezoeker kunnen baden. Financieel en technisch was dit voorstel echter niet realiseerbaar. Daarop stelde de kunstenaar voor om de bezoekers niet in modder te laten baden maar gewoon in het natuurlijke zwemwater van het Wolderwijd.

Daar zijn in 2001 in het kader van het project KUNSTmatige NATUURLIJKE NETWERKEN, twee bontgekleurde  banken van roestvrijstaal geplaatst. Badgasten kunnen tijdens het zwemmen op de bankjes gaan zitten en gezellig een praatje met elkaar maken. Alleen hun hoofden steken tijdens het uitrusten boven water uit. Dan lijkt het net of het land weer onder water staat en of de polder nooit drooggelegd is. De ‘bankjes’ verdwijnen langzaam onder water. Door de zuiging van de pont spoelt het zand, waarop ze staan, weg. Na ruim tien jaar in het water te hebben gedreven zijn de bankjes bij een storm onder water verdwenen. Nu staan de bankjes in een hoekje op het terrein van de pont.

Kunstenaar

Tobias Rehberger is in 1966 in Esslingen (Duitsland) geboren. Van 1987 tot 1993 studeert hij aan de Städelschule, tegenwoordig Staatlichen Hochschule für Bildende Künst, in Frankfurt am Main. Hij maakt installaties in de vorm van environments (een als kunstwerk gepresenteerde ruimtelijke opstelling, waarin de beschouwer kan binnen gaan). De sociale interactie tussen mensen is in de installaties van Rehberger van wezenlijk belang. Zijn kunstwerken zijn zo vormgegeven dat ze de positieve uitstraling hebben die zo typerend was voor de jaren zestig en zeventig van de twintigste eeuw en waaruit nog een geloof in de toekomst sprak. Hierdoor worden het plaatsen die prettig zijn om te verblijven. Vaak hebben ze ook nog een zeer praktische kant.

Reberger ontwierp een Zentuin om te mediteren en maakte voor Manifesta II in Luxemburg een tuinontwerp gebaseerd op een compositie van Mondriaan. In elk vak plantte hij andere bloemen, groentes en kruiden, die door het publiek geplukt en gebruikt mochten worden. In een bos in Nordkirchen maakte hij een bibliotheek in de natuur De bezoeker werd uitgenodigd om in het bos te gaan lezen. In Zeewolde maakte hij twee banken in het Wolderwijd waarop de zwemmers kunnen uitrusten.