Kunstwerk Scouting

Kunstwerk Scouting

Plaats: Zeewolde

Locatie: Nulderpad 3

Kunstenaar: Hertine Kars

Materiaal: staal en cortenstaat

Jaar: 2015


Beschrijving:

Op 13 juni 2015 heeft Koningin Maxima, beschermvrouwe van Scouting Nederland, Scoutinglandgoed Zeewolde geopend. Het evenemententerrein is 70 ha groot en ligt in natuurgebied het Horsterwold, aan de oevers van het Nuldernauw. Op het landgoed zijn mogelijkheden gecreëerd voor scouts om te kamperen en uitdagende outdooractiviteiten te organiseren. Het landgoed is tevens de ontmoetingsplek voor scouts uit binnen- en buitenland tijdens internationale scoutingactiviteiten. 

De gemeente Zeewolde is trots dat het Scoutinglandgoed in Zeewolde is gerealiseerd. Om dat te benadrukken stelde zij € 10.000,- beschikbaar voor een kunstwerk. In opdracht van de gemeente Zeewolde werd het kunstwerk ontworpen door architecte Hertine Kars, zelf ook scout. Het kunstwerk legt een relatie tussen Scouting, het Scoutinglandgoed en haar omgeving. Met de wegwijzers aan de verticale paal van blank staal worden belangrijke Scouting locaties aangeduid zoals; het eerste internationale wereldcentrum van de World Association of Girl Guides and Girl Scouts (WAGGGS) in het Zwitserse Adelboden, het grootste Scoutcentrum in Noord-Europa Houens Odde in de Deense stad Kolding en het nationaal trainingscentrum van de Franse Scouts en Gidsen organisatie in Jambville in Frankrijk. Daarnaast wordt verwezen naar de 4 wereldcentra van de WAGGGS te weten: Kandersteg in Zwitserland, Our Cabaña in de Mexicaanse stad Cuernavaca, Pax Lodge in Hampstead in het Verenigd Koninkrijk en Sangam in de Indiase stad Pune. Het laatste bordje wijst naar het noorden, naar Zeewolde. In het werk komt de identiteit van Zeewolde goed naar voren. De in cortenstaal uitgevoerde markering NAP is een verwijzing naar de ligging onder zeeniveau, tulpen verwijzen naar de tulpenvelden en de windmolen staat symbool voor Zeewolde als meest duurzame gemeente. 's Nachts heeft het kunstwerk zijn eigen verlichting, aangedreven door de windturbine bovenop. Het kunstobject is gemaakt door Smolenaers Constructie & Plaatwerk BV uit Nederweert. 

Het kunstwerk is op 15 september 2015 tijdens Scout-In15, het tweejaarlijks festival voor alle vrijwilligers van Scouting Nederland, onthuld door burgemeester Gerrit-Jan Gorter, ontwerpster Hertine Kars en directeur van Scoutinglandgoed Zeewolde Fedde Boersma. 

Kunstenaar

Hertine Kars volgde van 2000-2005 de opleiding Bachelor Bouwkunde aan de Hogeschool Utrecht. Vervolgens studeerde ze aan ArtEZ hogeschool voor de kunsten, waar Hertine Kars in 2014 haar Master Architectuur behaalde.