Geluidssculptuur

Geluidssculptuur
Geluidssculptuur Geluidssculptuur Geluidssculptuur

Plaats: Zeewolde

Locatie: Hosterwold

Kunstenaar: Mario Airò

Materiaal: geluid

Jaar: 1993


Beschrijving:

In het Hosterwold bij Zeewolde vind je de ‘Geluidssculptuur’ die de Italiaanse kunstenaar Mario Airò heeft gemaakt voor de 8e editie van de openluchttentoonstelling Sonsbeek (Arnhem) in 1993. Het object is in 2001 in het kader van het project KUNSTmatige NATUURLIJKE NETWERKEN in het Hosterwold geplaatst. Door een drukknop op zwart/witte paaltjes wordt het kunstwerk in werking gesteld. Een mannenstem draagt een uit het Latijn vertaalde tekst voor:

"Temples and wild land will be mine

When I name them with my tongue

According to the proper ritual words

Of whatever kind that truthful tree is,

Which I have heard pronounced by my own voice


Temple and wild lands be mine up to that point on the left

Of whatever kind that truthful tree is,

Which I have heard pronounced by my own voice

Temple and wild lands be mine up to that point on the right

Between these points,


Temples and wild lands be mine

To place, observe and interpret".


Speel het geluid af

De tekst die de kunstenaar tussen de bomen laat horen heeft een bijzondere betekenis. Het is een spreuk die in de Romeinse tijd door waarzeggers tijdens voorspellingsrituelen werd uitgesproken. Deze voorspellers lazen de toekomst af aan de vlucht van de vogels. Het stuk lucht waarnaar werd gekeken werd afgebakend en met behulp van het voordragen van spreuken werd deze plek ingewijd en daarmee toegeëigend. De kunstenaar wijdt met deze 'Geluidssculptuur' de open plek in het bos in. Met de spreuk die je hier hoort eigent hij zich het nieuwe land toe.

In 2005 zijn de activiteiten van de Verbeelding stopgezet omdat het kunstpaviljoen geen subsidie meer kreeg van de Rijksoverheid. De kunstwerken worden niet meer onderhouden en raken in verval.

Kunstenaar

Mario Airò werd in 1961 in het Italiaanse Pavia Geboren. Airò maakt in zijn werk dromen waar en geeft tot clichés verworden termen een nieuwe betekenis. Op zijn typerende rustige manier zet hij het één en ander naar zijn hand. Ruimte, water en literatuur zijn terugkerende thema's in het werk van Airò.

Mario Airò woont en werkt in Milaan.