IJsmeester

IJsmeester

Plaats: Zeewolde

Locatie: Kerkplein

Kunstenaar: Erik Wallenburg

Materiaal: brons

Jaar: 2015


Beschrijving:

Ieder jaar ligt op het Kerkplein in Zeewolde een kunstijsbaan. Aan de 10e editie van Zeewolde Winterworld zat een cadeau voor de gemeente Zeewolde vast, een bronzen kunstwerk in de vorm van een pinguïn, ontworpen en gemaakt door Erik Wallenburg. Op 15 december 2015 werd het 2½ week durende evenement officieel geopend. De voorzitter van Winterworld Zeewolde, Hendrik de Vries, overhandigde het kunstwerk 'IJsmeester' tijdens de openingspechtigheid aan wethouder Wim van Es. Hij mocht het beeld onthullen door met een hengel al vissend een ijsmuts weg te trekken. De schaatsende ijsmeester houdt hangend aan een paal vanaf grote hoogte toezicht op de ijsbaan. Tijdens de onthulling was het kunstwerk nog niet betaald. "Dus mocht iemand het beeldje voor € 500,- willen sponsoren graag" aldus voorzitter Hendrik de Vries. 

Het figuratieve beeldje is 30 cm groot. We zien een pinguïn op schaatsen, iets voorovergebogen, de vleugels op de rug. Op zijn kop heeft hij een ijsmuts. De schaatsende pinguïn is ook terug te vinden in het, door Erik Wallenburg ontworpen, logo van Zeewolde Winterworld.

Bronnen: Erik Wallenburg; Zeewolde Actueel.

Kunstenaar

Erik Jacob Wallenburg is op 18 juli 1955 in Den Haag geboren. Hij studeerde aan Creativiteitscentrum de Hazelhorst in Delft en ArtEz hogeschool voor de kunsten in Arnhem. Wallenburg is een creatieve duizendpoot. Hij was jarenlang werkzaam als medewerker op de ontwerpafdeling van Artihove in Bergschenhoek, een bedrijf waar kunstwerken ontworpen worden of wassen beelden van derde worden gegoten. Wallenburg fotografeert, maakt cartoons en organiseert evenementen. Sinds 2000 maakt hij zelf sculpturen voor opdrachtgevers. Erik Wallenburg ontwierp in Zeewolde al veel beelden en logo’s. De bekendste zijn 'Schakeling van samenwerking' op het Trekkersveld, ‘Vlinder’ in het Vrijetijdshart en 'Ztje', het beeldje van de Van Z… tot Z…-tocht in de Raadhuisstraat. Maar ook het ontwerp van 'Hekwerk van de Koningslinde' op de hoek van de Horsterweg en de Zuiderzeeweg, De IJsmeester' op het Kerkplein en 'Monument Verloren Parel-Hemelpost' op de begraafplaats zijn van zijn hand. 

In het kader van het Europese Jaar van het Vrijwilligerswerk, een in 2011 gehouden themajaar van de Europese Unie om vrijwilligerswerk te bevorderen, maakte Wallenburg het fotoboek ‘De Zeewolder Vrijwilliger in beeld gebracht’. Op 23 maart 2017 ontving Erik Wallenburg uit handen van commissaris van de Koning, Leen Verbeek, de Lelyprijs 2017. Het bestuur van het Prins Bernard Cultuurfonds Flevoland besloot de Lelyprijs 2017 aan Wallenburg toe te kennen voor zijn uitzonderlijke inzet voor de gemeente Zeewolde en zijn inwoners op het vlak van activiteiten en cultuur.