Land

Land
Land Land Land Land

Plaats: Zeewolde

Locatie: Hosterwold

Kunstenaar: N55

Materiaal: roestvrijstaal

Jaar: 2001


Beschrijving:

Het kunstwerk LAND is gerealiseerd in het kader van het project KUNSTmatige NATUURLIJKE NETWERKEN. In de bossen van Zeewolde heeft de kunstenaarsgroep N55 het vierde deel van hun LANDproject gemaakt. Het is het eerste bos project dat de kunstenaarsgroep gemaakt heeft. Het project LAND bestaat uit stukken land, verspreid over de hele wereld waarop steeds een module geplaatst wordt als markering. Deze plaatsen zijn vrij toegankelijk en mogen door iedereen gebruikt worden.

Met het project LAND wil N55 een verandering in het bewustzijn teweegbrengen, zodat mensen inzien dat het principe van het bezit van land niet klopt. Zij zijn van mening dat iedereen evenveel recht heeft om op aarde rond te lopen, daar waar hij wil, en dat landeigendom onzinnig is. In Zeewolde heeft N55 een stuk land van 1000m2. "teruggewonnen". De module markeert het stuk bos. De module is opgebouwd uit  buizen van roestvrijstaal met hier en daar plastic vlakken. Hij is 1 m hoog. Er is een verblijfsplek in de bomen gemaakt met het doel de bezoeker te laten zien hoe men in de bomen zou kunnen wonen. Je vindt LAND o.a. in San Diego, in Japan in Leidschenrijn (Utrecht) en in Zeewolde.

In 2005 zijn de activiteiten van de Verbeelding stopgezet omdat het kunstpaviljoen geen subsidie meer kreeg van de Rijksoverheid. De kunstwerken worden niet meer onderhouden en raken in verval.

Kunstenaar

N55 bestaat uit een groep Deense kunstenaars, Rikke Luther, Ion Sørvin, Cecilia Wendt and Ingvil Hareide Aarbakke, die samen wonen en werken. De naam N55 verwijst naar hun eerste expositieadres. In 1994 begonnen ze samen met andere jonge kunstenaars te exposeren in Nørre Farisgade 55 in Kopenhagen. Daaruit ontstond de naam van de kunstenaarsgroep.

De groep heeft een sterk sociaal-politiek bewustzijn wat ook in het werk tot uitdrukking komt. Ze ontwerpen eenvoudige, zeer hightech ogende constructies die allemaal gebaseerd zijn op dezelfde module, waarbij eenvoud van vorm, gemak in gebruik en stevigheid van belang zijn. De modules zijn eenvoudig te koppelen en op die manier uit te breiden en kunnen gebruik worden voor diverse toepassingen. Men kan er in wonen, maar de vorm is ook te gebruiken als lamp, keuken, bood, bed of toilet.

N55 verkoopt het door hen gemaakte werk niet.