Schakeling van samenwerking

Schakeling van samenwerking
Schakeling van samenwerking Schakeling van samenwerking Schakeling van samenwerking Schakeling van samenwerking Schakeling van samenwerking Schakeling van samenwerking Schakeling van samenwerking Schakeling van samenwerking

Plaats: Zeewolde

Locatie: Tweespan/spiekweg

Kunstenaar: Erik Wallenburg

Materiaal: brons

Jaar: 2005


Beschrijving:

Ter gelegenheid van het 25-jarig bestaan van de bedrijfskring Zeewolde heeft het College van Burgemeester en Wethouders op 18 juni 2005 een kunstwerk aangeboden. Het kunstwerk werd op 24 oktober 2006 onthuld bij de entree van het bedrijventerrein Horsterparc, op de hoek van de Spiekweg en de Tweespan, door wethouder Helma Lodders en Wim van den Noort, voorzitter van de bedrijfskring Zeewolde. ‘Schakeling van samenwerking’ is gemaakt door de kunstenaar Erik Wallenburg uit Zeewolde.

Het 3.60 m hoge object bestaat uit twee schakels die haaks op elkaar zijn geplaatst. De bovenste schakel waaiert uit in drie gestileerde mensfiguren. De onderste van de twee schakels is verbronsd. De bovenste schakel is deels verbronsd en deels in brons gegoten.

Naar aanleiding van het monument ‘Vlinder’ werd Erik Wallenburg door de gemeente benaderd. Hij was werkzaam op de ontwerpafdeling bij Artihove en heeft dit project vanuit Artihove gerealiseerd. ‘Schakeling van samenwerking’ is in 5 losse delen geboetseerd. Tijdens het gietproces is het in elkaar gezet. De kunstenaar heeft het kunstwerk gesigneerd met EW.

Kunstenaar

Erik Jacob Wallenburg is op 18 juli 1955 in Den Haag geboren. Hij studeerde aan Creativiteitscentrum de Hazelhorst in Delft en ArtEz hogeschool voor de kunsten in Arnhem. Wallenburg is een creatieve duizendpoot. Hij was jarenlang werkzaam als medewerker op de ontwerpafdeling van Artihove in Bergschenhoek, een bedrijf waar kunstwerken ontworpen worden of wassen beelden van derde worden gegoten. Wallenburg fotografeert, maakt cartoons en organiseert evenementen. Sinds 2000 maakt hij zelf sculpturen voor opdrachtgevers. Erik Wallenburg ontwierp in Zeewolde al veel beelden en logo’s. De bekendste zijn 'Schakeling van samenwerking' op het Trekkersveld, ‘Vlinder’ in het Vrijetijdshart en 'Ztje', het beeldje van de Van Z… tot Z…-tocht in de Raadhuisstraat. Maar ook het ontwerp van 'Hekwerk van de Koningslinde' op de hoek van de Horsterweg en de Zuiderzeeweg, De IJsmeester' op het Kerkplein en 'Monument Verloren Parel-Hemelpost' op de begraafplaats zijn van zijn hand. 

In het kader van het Europese Jaar van het Vrijwilligerswerk, een in 2011 gehouden themajaar van de Europese Unie om vrijwilligerswerk te bevorderen, maakte Wallenburg het fotoboek ‘De Zeewolder Vrijwilliger in beeld gebracht’. Op 23 maart 2017 ontving Erik Wallenburg uit handen van commissaris van de Koning, Leen Verbeek, de Lelyprijs 2017. Het bestuur van het Prins Bernard Cultuurfonds Flevoland besloot de Lelyprijs 2017 aan Wallenburg toe te kennen voor zijn uitzonderlijke inzet voor de gemeente Zeewolde en zijn inwoners op het vlak van activiteiten en cultuur.