The Remembered Self /The Forgotten Self

The Remembered Self /The Forgotten Self
The Remembered Self /The Forgotten Self The Remembered Self /The Forgotten Self The Remembered Self /The Forgotten Self The Remembered Self /The Forgotten Self The Remembered Self /The Forgotten Self The Remembered Self /The Forgotten Self The Remembered Self /The Forgotten Self

Plaats: Zeewolde

Locatie: Horsterwold, nabij de Banken

Kunstenaar: Ulf Rollof

Materiaal: staal

Jaar: 2001


Beschrijving:

Verborgen in het naaldbomenbos bij Zeewolde staat sinds 2001 een kunstwerk van de Zweedse kunstenaar Ulf Rollof. 'The Remembered Self en The Forgotten Self' zijn tweecirkelvormige objecten van staal en zijn geplaatst in het kader van het project KUNSTmatige NATUURLIJKE NETWERKEN.

‘The Forgotten Selfs’ is knalgeel van kleur. Je kunt het object door de toegangspoorten betreden. In het cirkelvormige object staan een waterpomp en 8 groene plastic gieters op plateautjes. Je wordt uitgenodigd de gieters te gebruiken en de planten water te geven. Op dit bouwwerk zit geen dak, het daglicht heeft vrij toegang tot de ruimte.

’The Remembered Self’, even verderop heeft precies dezelfde vorm als de eerste, alleen is dit object donker grijs en overdekt met geperforeerd staal. Hitte wordt op deze manier opgenomen, maar behoudt haar vochtigheid en neemt weinig licht op. Je kan door kijkgaten naar binnen kijken en zo zien hoe de natuur zich in het schimmige donker ontwikkeld of juist verlept. Het object is gesloten, de bezoeker kan er niet in.

Op verschillende wijze omsluiten de bouwwerken een eigen stukje natuur. Ulf Rollof koos speciaal voor cirkelvormen in het bos. Dit levert namelijk een combinatie op van contrasten tussen natuur en cultuur: De industriële vorm van een cirkel, de naaldbomen als christelijk symbool en daarmee van de westerse cultuur, de oeroude ronde vorm voor plaatsen van meditatie en de kale bomen van de zure regen.

In 2005 zijn de activiteiten van de Verbeeding stopgezet omdat het kunstpaviljoen geen subsidie meer kreeg van de Rijksoverheid. De kunstwerken langs de 'kunstbaan' worden niet meer onderhouden en raken in verval.

Kunstenaar

Ulf Rollof werd in 1961 in Zweden geboren. Van 1982 – 1987 studeerde hij aan de Koninklijke Academie voor Beeldende kunsten in Stockholm. In zijn werk speelt de kunstenaar vaak met tegenstellingen. Ook houdt hij zich bezig met het verkennen van grenzen, vaak tussen natuur en techniek, het menselijke en het dierlijke, het rationele en het occulte (verborgene).

De machines die hij maakt zien er niet uit alsof ze het industriële tijdperk verheerlijken. Daarvoor zijn ze te verouderd van vorm. Dat komt omdat ze gebaseerd zijn op vormen uit de natuur. De functie van een dergelijke machine is vaak onduidelijk, hierdoor krijgen ze tevens een magische uitstraling.

In 1992 maakte Ulf Rollof in de Mexicaanse stad Tijuana, vlakbij de Amerikaanse grens, een grote installatie waarbij de problematiek van de vluchtelingen onderwerp was.