zonder titel

zonder titel
zonder titel zonder titel zonder titel zonder titel zonder titel

Plaats: Zeewolde

Locatie: Atlanta / Winde

Kunstenaar: Evert Strobos

Materiaal: cortenstaal

Jaar: 1974


Beschrijving:

Op de kruising van de Atlanta en de Winde staat een ongetiteld kunstwerk dat bestaat uit 7 monumentale tekens die de plek in het landschap markeren. De kunstenaar Evert Strobos heeft de taps toelopende zuilen van cortenstaal gemaakt. De gesloten vormen zijn aan de onderkant enigszins naar elkaar toegebogen. Het non-figuratieve kunstwerk dateert uit 1974. Voordat het kunstwerk in 1995 in Zeewolde een plaats kreeg stond het in Utrecht bij verzekeraar AMEV (later Fortis). Daar waren de elementen op een rijtje geplaatst. In Zeewolde zijn de 7 elementen in een mathematische opstelling neergezet. Bij de herplaatsing van zijn werk vertelde de kunstenaar geïnspireerd te zijn door de menhirs in Bretagne.

Als silhouetten tekenen de zuilen zich tegen de omgeving af. Door hun omvang nemen ze een groot oppervlakte in bezit. Omdat het kunstwerk uit verschillende losse vormen bestaat speelt de ruimte tussen de vormen een belangrijke rol. Deze tussenruimte maakt dat de omgeving onderdeel wordt van het kunstwerk waardoor het kunstwerk en de ruimte onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn. Het kunstwerk staat aan de route van de Verbeeldeng, maar is eigendom van de gemeente. 

Kunstenaar

Evert Strobos is op 12 februari 1943 in Hengelo (Overijssel) geboren. Begin 1960 studeerde hij aan de Academie voor Beeldende Kunsten (AKI) in Enschede. Daarna kreeg hij een uitnodiging om aan de Staatliche Kunstakademie in Düsseldorf te studeren.

Het werk van Strobos kan in kunsthistorisch perspectief geplaatst worden bij de Minimal Art die in de jaren ‘60 van de vorige eeuw een nieuwe impuls gaf aan de opvattingen van De Stijlbeweging uit de eerste decennia van de twintigste eeuw. Met zijn objecten zoekt hij aansluiting bij het werk van architecten en stedenbouwkundigen. De stalen beelden openbaren een sterke en consequente hang naar vormonderzoek, waarbij mathematische gegevens en geometrische vormen als uitgangspunt dienen. Zijn favoriete materiaal is cortenstaal. Dit heeft als bijzondere eigenschap dat zich op het staal een oppervlakkige roodbruine roestlaag vormt, die het materiaal vervolgens beschermt tegen de weersinvloeden. De roodbruine kleur van het staal spreekt Strobos aan: "een oerkleur. Je kunt het overal neerzetten. Het past in de bebouwing, het past ook in de natuur".

De kunstenaar woont en werkt in Hengelo, waar hij een eigen staalfabriek heeft. Als zoon van een smid beschouwt Strobos het ambacht als wezenlijk onderdeel van zijn kunstenaarschap. Zijn monumentale objecten zijn o.a. te vinden in Enschede, Hengelo, Apeldoorn, Amsterdam-Zuidoost en Zeewolde.