Zwolsebrug

Zwolsebrug

Plaats: Urk

Locatie: Urkerweg-Ransuil

Architect: Aletta van Aalst & Partners Arch.

materiaal: staal

Jaar: 2006


Beschrijving:

In 2006 werd over de Urkervaart een beweegbare fietsbrug gerealiseerd die ontworpen is door Aletta van Aalst & Partners Architecten B.V. uit Amsterdam. Op 6 juni werd de fietsbrug met een grote hijskraan geplaatst. Het zwaarste gedeelte van de brug, een zwenkarm, weegt 1.700.000 kg. De Zwolsebrug verbindt de Polderwijk en de Zeewijk met het aan de overzijde gelegen industrieterrein en is aangesloten op de rotonde Urkerweg - Ransuil. De fietsbrug heeft 1,1 miljoen euro gekost en is gebouwd door BSB Staalbouw B.V. uit Burgum. 

De Zwolsebrug is een stalen ophaalbrug, een beweegbare brug waarvan de rijvloer aan één zijde kan scharnieren om een horizontale as en waarvan de tegenover liggende zijde met scharnierende stangen is verbonden aan de balans. Deze scharnierend op de hameipoort liggende constructie is aan de achterzijde voorzien van ballast, waardoor er in elke stand van de brug evenwicht is.

De gemeentelijke brug is voor de bediening ondergebracht bij de provincie Flevoland en wordt sinds 2014 op afstand bediend vanuit het provinciehuis in Lelystad. Omdat de bruggen en sluizen in de Noordoostpolder uit verschillende tijden stammen hebben zij ook allemaal verschillende besturingssystemen. In 2018 startte het project Groot Onderhoud Bruggen en Sluizen (GOBS-project). Binnen dit project werden alle 13 bruggen en 11 sluizen in Flevoland geïntegreerd met een centraal besturings- en bediensysteem en een nieuwe noodbedieningscentrale. Op 17 mei 2021 startte aannemerscombinatie Croonwolter&dros – Hollandia Services met de werkzaamheden aan de Zwolsebrug. Tijdens de opknapbeurt is de brug opnieuw geschilderd, is het volledige bedieningssysteem vervangen, is er een nieuwe motor in de brug geplaatst, zijn alle kabels en leidingen vervangen, evenals de camera’s, slagboomkasten en de verkeersseinen. Daarnaast is er een nieuwe technische ruimte geplaatst. Begin juli werden de werkzaamheden afgerond. Met de renovatie voldoet de brug aan de nieuwste standaarden en veiligheidseisen en is het bedienen makkelijker en veiliger. Ook kunnen storingen sneller opgelost worden.