Avro Lancaster Mk. II DS794

Avro Lancaster Mk. II DS794
Avro Lancaster Mk. II DS794 Avro Lancaster Mk. II DS794 Avro Lancaster Mk. II DS794 Avro Lancaster Mk. II DS794

Plaats: Biddinghuizen

Locatie: Alikruikweg 35

Maker: A.V. Roe Aircraft Co.

materiaal: diverse materialen

Jaar: 1943


Beschrijving:

In de nacht van 15 op 16 februari 1944 worden 891 vliegtuigen vanuit Engeland uitgezonden om de Duitse stad Berlijn aan te vallen. Deze missie is tijdens the 'Battle of Berlin' het grootste en hevigste bombardement dat de RAF op de stad uitvoert. De aanvalsmacht bestaat uit 561 Lancasters, 314 Halifax en 12 Mosquitos. Ondanks een dicht wolkendek worden belangrijke fabrieken voor de Duitse oorlogsindustrie zwaar getroffen, waaronder de fabrieken van Siemens & Halske. De schade is groot.

Tweeëndertig Lancasters van het No. 426 "Thunderbird" Squadron RCAF, begeleidt door 118 Halifaxes van het No. 408 "Goose" Squadron RCAF nemen deel aan de missie. Deze RCAF Squadrons lijden grote verliezen, 28 toestellen keren niet terug op hun basis, waaronder de Avro Lancaster Mk. II met serienummer DS794 van het No. 426 Squadron. Het toestel, met rompcode OW-W (OW is de code van 426 Sqd), stijgt op 15 februari om 17.47 uur op van RAF basis Lonton-on Ouse in North Yorkshire. Aan boord van het toestel zijn de piloot P/O Basil William Pattle, navigator F/Sgt. Peter Labach,  radiotelegrafist annex boordschutter P/O Leslie Thomas Prosser, boordwerktuigkundige Sgt. August Bryan Chester, bommenrichter F/Sgt. Lyle Wilmot Hicks, rugkoepelschutter P/O William Kilworthy Murray Love en staartschutter P/O Orville Wesley Hicks. Op de terugweg wordt het toestel op een hoogte van 6400 meter neergeschoten door een op vliegbasis Leeuwarden gestationeerde Duitse nachtjager van II./NJG1. De Lancaster stort om 22.35 uur tussen Elburg en Harderwijk in het IJsselmeer. Bij de crash komen alle 7 bemanningsleden om het leven.

De lichamen van de 22-jarige P. Labach, de 23-jarige L.W. Hicks en de 21-jarige L.T. Prosser worden in de buurt van Harderwijk gevonden en zijn daar op de begraafplaats Oostergaarde begraven. Het lichaam van de 25-jarige W.K.M. Love wordt bij Elburg gevonden en daar op de Commonwealt and Polish War Grave (Plot C Graf 876) begraven. De 23-jarige W.P. Pattle, de 26-jarige A. B. Chester en de 20-jarige O.W. Hicks worden vermist. Hun namen staan vermeld op het RAF herdenkingsmonument te Runnymede (nabij Londen) in Engeland.

Het neerschieten van de Lancaster DS794 wordt toegekend aan Ofw. Heinze Vinke, die een nogal onorthodoxe wijze van aanvallen had ontwikkeld. Vinke bracht de neus van zijn Messerschmitt in een soort opwaartse kurketrekkerbeweging juist onder de motoren van de vijandelijke bommenwerper. Hij koos voor de motoren omdat hij wist dat deze snel vlam vatten. Het is de 43e bevestigde overwinning van de in totaal 54 voor Vinke die op 26 februari 1944 op 23-jarige leeftijd sneuvelt tijdens een zoek-en reddingsoperatie naar een vermiste collega boven de Noordzee. Waarschijnlijk heeft hij zich vrij dicht onder de Engelse kust gewaagd waar hij door Spitfires is onderschept. Vinke en zijn bemanning worden sindsdien vermist.

Het wrak, met stoffelijke resten aan boord, wordt in september 1960 in de buurt van de Kokkelweg bij Biddinghuizen geborgen door de Bergingsdienst van de Koninklijke Luchtmacht (Klu). Dit is het tweede wrak dat na de drooglegging door de dienst in de nog drassige polder geborgen is. Het bergen van stoffelijke resten uit de oorlog is een taak van de in augustus 1945 opgerichte Bergings en Indificatie Dienst van de Koninklijke Luchtmacht (BIDKL). De aan boord gevonden stoffelijke resten kunnen niet geïdentificeerd worden. B.W. Pattle, A.B. Chester en L.W. Hicks krijgen een naamloos graf. De bemanning wordt herdacht op het Monument voor geallieerde vliegers in Harderwijk.

Zie ook: crashroute paal 7

Laatste Update zaterdag, 01 mei 2021