Scheepswrakken

Scheepswrakken in Oostelijk Flevoland
De Zuiderzee is eeuwenlang een belangrijke verbindingsroute voor de scheepvaart. Vervoer van goederen, vee en mensen over de Zuiderzee was veel goedkoper dan over land. Vanaf de Noordzee kon Amsterdam bereikt worden en via de rivieren de IJssel en Rijn werd het Europees achterland bediend. De tocht over de Zuiderzee was erg gevaarlijk. Door diverse zandbanken in de binnenzee en het vaak onstuimige weer vergingen veel schepen met man en muis, waardoor het latere Oostelijk Flevoland uitgroeide tot ’s werelds grootste vindplaats van scheepswrakken in de openlucht. Alleen tussen Biddinghuizen, Dronten en Elburg ligt een gebied waar nauwelijks wrakken zijn aangetroffen. Een middeleeuwse veenrug tussen Elburg en het eiland Schokland, die pas in de 15e eeuw is verdwenen, hield schepen uit de buurt.
Van de ongeveer 435 scheepswrakken die in de IJsselmeerpolders werden gevonden zijn veel scheepswrakken direct na de inpoldering, al dan niet na onderzoek, geruimd. Dit geld met name voor de wrakken uit de Noordoostpolder. Van de 435 gevonden wrakken zijn ongeveer 300 wrakken onderzocht en beschreven. Door de bestudering van de wrakken zijn de archeologen veel te weten gekomen over scheepsbouw en scheepstypen in het verleden. In sommige gevallen worden complete scheepsinventarissen gevonden die een goed beeld geven van het leven aan boord. In Lelystad zijn 53 vindplaatsen van scheepswrakken en scheepsonderdelen bekend. Sinds de jaren tachtig van de vorige eeuw is het beleid meer gericht op het behoud van de schepen. In plaats van volledig opgraven wordt ervoor gekozen de schepen op de vindplek (in situ) te behouden voor toekomstig onderzoek. Zo'n 70 wrakken zijn in de bodem bewaard gebleven.
Op de website van MaSS staan 37 beschrijvingen van scheepswrakken die in Oostelijk Flevoland zijn gevonden. Op onze website zijn deze wrakken alleen te vinden als er aanvullende informatie verstrekt kan worden. Daarnaast vindt u hier beschrijvingen van scheepswrakken die niet in de database van MaSS voorkomen. Een gevonden scheepswrak wordt altijd genoemd naar de vindplaats. De hoofdletter O staat voor Oostelijk Flevoland en de combinatie van hoofdletter en cijfers voor de kavel waar het scheepswrak lag. Bij een aantal vindplaatsen is een baken geplaatst: een blauw-witte paal met een rood scheepje in top. De ligging van de kavels waarop de scheepswrakken gevonden zijn kunt u hier op de kavelkaart terug vinden.
Klik op de foto voor de beschrijving.