Lutina

Lutina
Lutina Lutina Lutina Lutina Lutina Lutina Lutina Lutina

Plaats: Swifterbant

Locatie: Beverweg, Kavel OH48

Maker:

materiaal: hout

Jaar: 19e eeuw


Beschrijving:

In 1976 werd op kavel OH48 aan de Beverweg bij Swifterbant het wrak opgegraven van een 19e eeuws karveel gebouwd vrachtschip. Het schip was eigendom van schipper Jan Roelofszoon Kisjes. Samen met zijn knecht, Reinder Tulp, vervoerde hij een lading schelpen en metselstenen van Brielle naar de kalkovens bij  Zwartsluis. Kisjes en Tulp laten het leven in een ijskoude Zuiderzee, als hun vrachtschip Lutina, vernoemd naar Jans echtgenote Lutje (Lutina) Dragt, in de nacht van 20 november 1888 zinkt tijdens een razende storm met zware onweersbuien.

Het schip, de lading en de scheepsinventaris wordt onderzocht. Aan boord wordt naast de lading van schelpen en metselstenen  en een complete scheepsinventaris, ook een geraamte gevonden. Op de linkerheup van het skelet vonden de archeologen wat kleingeld. In de resten van een jaszak werden nogmeer munten gevonden, in totaal honderdvierentwintig gulden en vijftig cent. De oudste munt was een Hollandse rijksdaalder uit 1842, de jongste een Hollandse cent uit 1884.

Het skelet was al die tijd aan boord gebleven, omdat de benen bij de ramp klem onder een lier waren geraakt. Van wie dit skelet was is vele jaren een vraag gebleven. De inventaris en de lading zijn naar het scheepsarcheologisch depot gebracht. Het wrak is verbrand omdat het niet geborgen kon worden.

Na jarenlang speurwerk van medewerkers van de IJsselacademie in Kampen en een DNA onderzoek is in 2007 duidelijk geworden van wie het skelet is dat op de Lutina gevonden is. Op de tentoonstelling "een Zeemansgraf" bij de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed aan de Oostvaardersdijk in Lelystad wordt het mysterie ontrafeld.

Zie ook: vergane schepen 

Laatste Update maandag, 20 oktober 2014