Halifax B.Mk II. HR731

Halifax B.Mk II. HR731
Halifax B.Mk II. HR731 Halifax B.Mk II. HR731 Halifax B.Mk II. HR731 Halifax B.Mk II. HR731

Plaats: Lelystad

Locatie: Meeuwenweg 12

Maker: Handley Page Linited

materiaal: diverse materialen

Jaar: 1942


Beschrijving:

In de nacht van 25 op 26 juni 1943 worden door de RAF 473 vliegtuigen naar Gelsenkirchen en Bochum uitgezonden. Om 22.31 uur vertrekt vanaf de RAF-basis Snaith de Halifax B.Mk II. HR731 met code MH-C van No. 51 Squadron RAF, voor een bombardement op Gelsenkirchen. Het is een zwaar bewolkte maanloze nacht. Koers zettend naar het oosten klimt de bommenwerper naar de wolkenbasis, doorbreekt vervolgens de wolkenlaag en bereikt de operationele hoogte. De stad wordt hevig gebombardeerd en met name de Nordstern olieraffinaderijen raken zo ernstig beschadigd dat ze een aantal weken geen vliegtuigbrandstof kunnen produceren. Op de terugweg wordt de Halifax beschoten door een Duitse nachtjager en stort op 26 juni om 2.01 uur neer in het IJsselmeer, 20 km ten oosten van Harderwijk. Door wie de HR731 is neergehaald is onduidelijk. Meerdere bronnen vermelden dat het toestel is neergeschoten door Oblt. August Geiger van 7./NJG1. De Duitse Abschussliste vermeld echter dat Geiger om 02.00 uur op 10 km ten zuidwesten van Steenwijk een Lancaster heeft neergeschoten. Heeft Geiger zich vergist in het type bommenwerper of ligt de claim bij Hptm. Wilhelm Dormann van 9./NJG1 die volgens de lijst om 02.01 uur een Halifax heeft neergehaald.

Alle 7 bemanningsleden komen bij de crash om. De lichamen van navigator Sgt. Geoffrey Charles Mortimer en boordschutter Sgt. James Rorison worden geborgen en begraven op begraafplaats Oostergaarde in Harderwijk. Het lichaam van boordschutter Sgt. Phillip Blundell is op 26 juni ten zuid-westen van Elburg geborgen door een Elburgse visser en begraven op begraafplaats “Rusthof” in Oud Leusden (Rij 8, graf 67). Piloot Sgt. Anthony Osmond en de boordwerktuigkundige Sgt. Brinley Huggan, bommenrichter Sgt. Thomas George Barton en de schutter midscheeps Sgt. James Emmerson worden vermist. Zij worden herdacht op the Memorial to the Missing, Runnymede in Surrey (Engeland). De vliegers van de RAF kregen de opdracht geen kenmerken bij zich te dragen waaruit hun identiteit kon worden opgemaakt zodat de Duitsers niet konden achterhalen van welk toestel zij afkomstig waren. In de weken nadat dit toestel is neergestort zijn in plaatsen rondom het IJsselmeer 20 lichamen geborgen die als 'Unknown Soldier' ter aarde zijn besteld. Zo wordt op 5 juli een stoffelijk overschot geborgen door visser Jan Willem aan 't Goor van de EB 62. Op 7 juli spoelde een levenloos lichaam aan bij Elburg en op 24 juli een lichaam bij Nijkerk. Alle drie werden op begraafplaats Rusthof in Oud-Leusden als Unknow RAF Airman begraven in Rij 8 in de graven 166, 168 en 162. Het is heel aannemelijk dat deze niet geïndentificeerde bemanningsleden in relatie staan met de HR73 (Bron zzairman.nl). De omgekomen crewleden van de Halifax worden herdacht op het Monument voor geallieerde vliegers in Harderwijk.

In totaal gaan tijdens deze missie 30 vliegtuigen verloren, 13 Lancasters, 7 Halifaxes, 6 Stirlings en 4 Wellingtons. De Lancaster W4367 stort om 01.06 uur in het IJsselmeer, om 01.11 uur gevolgd door de Vickers Wellington Mk.X, HF544. Beide crashlocaties zijn een tiental kilometers verwijderd van die van de Halifax. In augustus 1967 worden in het drooggevallen Oostelijk Flevoland wrakdelen van de Halifax HR731 door de Bergingsdienst van de Koninklijke Luchtmacht geborgen.

Zie ook: crashroute paal 11

Laatste Update zondag, 02 mei 2021