Wapenschild

Wapenschild
Wapenschild

Plaats: Nagele

Locatie: Zuiderachterstraat

Kunstenaar: Piet van der Sar

Materiaal: hardhout

Jaar: 2007

Beschrijving:

In 1991 werd de vlag van Nagele als dorpsvlag aangenomen. Op de vlag is een wapenschild afgebeeld dat is afgeleid van het wapen van de adellijke familie Ahaus. Aan het eind van de 12e eeuw kreeg Johan I Heer van Ahaus (1150-1225) het eiland Nagele (Nakala), dat tot ongeveer 1250 tussen Urk en Schokland heeft gelegen, in leen van de Bisschop van Utrecht. Na zijn dood ging de leen over naar zijn zoon Godfried (1185-1265) en nadien naar diens zoon Johan II. Dat is de reden dat Nagele vriendschappelijke banden onderhoudt met de Duitse stad Ahaus.

In het wapen van Nagele zijn de kleuren omgekeerd aan die van het wapen van Ahaus. Het bestaat uit een gevierendeeld wapenschild in de kleuren rood en goud. De meeste kleuren hebben in de heraldiek een andere naam. De kleur rood wordt 'keel' genoemd en symboliseert moed en opoffering. Goud wordt 'or' genoemd en staat voor wijsheid en rijkdom. Links, op het derde kwartier, het Nageler hunebed van azuur zoals de kleur blauw in de heraldiek genoemd wordt. In de heraldiek zijn links en rechts het omgekeerde van dat, wat er in het dagelijks leven mee bedoeld wordt. Men is gewoon de woorden rechts en links te laten slaan op de drager van het schild en niet op de beschouwer. Bij de beschrijving van een schild moet men zich dus bedenken, dat men achter het schild staat en dit voor de borst draagt. 

Op 29 maart 2007 kreeg het dorp een schild met het dorpswapen cadeau van de scheidende dorpsvoorzitter Kees van der Sar. Hij is 8 jaar lid geweest van dorpsbelang waarvan 7 als voorzitter. Om het wapenschild is een blauwe schildzoom aangebracht met daarop de tekst Nagele in het rood. De blauwe kleur staat voor water en ruimte. Dorpswapens worden, in tegenstelling tot gemeentewapens, door de gemeenteraad goedgekeurd en zijn niet geregistreerd door de Hoge Raad van Adel. Het wapenschild heeft in september 2007 een plaatsje gekregen op een gemetselde sokkel bij de dorpsentree.

Laatste Update woensdag, 14 juni 2017