Leeuw

Leeuw
Leeuw Leeuw Leeuw Leeuw Leeuw

Plaats: Nagele

Locatie: Ploegstraat / Eggestraat

Kunstenaar: Piet van der Sar en vrienden

Materiaal: beton

Jaar: 1976

Beschrijving:

Bij de ingang van Nagele waakt een leeuw over het dorp. Want niet alleen Emmeloord en Kraggenburg hebben liggende leeuwen, ook Nagele heeft een exemplaar. Tijdens een nieuwjaarsstunt in de Oudejaarsnacht van 1964 - 1965  kwam één van de vier Emmeloordse leeuwen in Kraggenburg terecht. Niet lang daarna kwam de tweede leeuw legaal naar het dorp. Piet van der Sar uit Nagele wilde niet achter blijven. Na 2 eerdere pogingen waarbij hij en zijn 4 vrienden onverwacht bezoek kregen, lukte het hen een paar dagen voor de jaarwisseling van 1975 - 1976 om één van de leeuwen uit Kraggenburg ongezien weg te halen. Op nieuwjaarsmorgen lag deze leeuw bij de dorpsingang van Nagele, nabij 't Schokkererf. In Kraggenburg waren ze daar niet blij mee. Na wat heen en weer gepraat heeft Kraggenburg de leeuw twee dagen later weer opgehaald.

Van der Sar wilde een blijvende herinnering aan de oudejaarsstunt en ging met zijn vrienden aan de slag. Van de leeuw die op de hoek van de Meldestraat en de Espelerlaan in Emmeloord staat is een gipsen mal vervaardigd waarvan een betonnen afgietsel werd gemaakt, 330 manuren staken de vijf vrienden in het project. De leeuw, die de linker voorpoot over de rechter geslagen heeft, is een ruimte-innemend kunstwerk met een massieve vorm. De sculptuur zou een degelijke en sterke uitstraling moeten hebben, maar de tand des tijds heeft hij niet goed doorstaan. Door de weersinvloeden is het uiterlijk van de Nageler leeuw nogal verweerd. 

Bronnen: Omroep Flevoland en interview met Piet van der Sar in Nagelezen.

Maker

Piet van der Sar is in Luttelgeest geboren. Hij was de oudste in een gezin met 4 zonen en 2 dochters. Zijn vader was de laatste polderpionier die een boerderij toegewezen kreeg. Omdat zijn vader te jong was om de boerderij aan Piet over te doen heeft deze gekozen voor techniek, de bouwkant.

In 1969 kwam Piet van der Sar in Nagele wonen. Hij is al heel veel jaren actief als vrijwilliger in en voor het dorp. Van zijn technische en bouwkundige kennis en kwaliteiten, zijn netwerken en contacten maken vele organisaties graag gebruik. Altijd vrijwillig, belangeloos en onbetaald. Bij Koninklijk Besluit is Piet van der Sar benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Op 25 april 2014 kreeg hij van burgemeester Auke van der Werf de Koninklijke onderscheiding uitgereikt. 

Laatste Update maandag, 04 juni 2018