Leeuw

Leeuw
Leeuw Leeuw Leeuw Leeuw Leeuw

Plaats: Nagele

Locatie: Akkerstraat / Voorhof

Kunstenaar: P. en K. van der Sar en W. Keur

Materiaal: beton

Jaar: 1976


Beschrijving:

Bij de ingang van Nagele waakt een leeuw over het dorp. Niet alleen Emmeloord en Kraggenburg hebben liggende leeuwen, ook Nagele heeft een exemplaar. Tijdens een nieuwjaarsstunt in de Oudejaarsnacht van 1964 - 1965  kwam één van de vier Emmeloordse leeuwen in Kraggenburg terecht. Niet lang daarna kwam de tweede leeuw legaal naar het dorp. Piet van der Sar uit Nagele wilde niet achter blijven. Na 2 eerdere pogingen waarbij hij, zijn broer Kees en hun vrienden Wim Keur, P. de Bruijne en W. Meeuwse onverwacht bezoek kregen, lukte het hen een paar dagen voor de jaarwisseling van 1975 - 1976 om één van de leeuwen uit Kraggenburg ongezien weg te halen. Op nieuwjaarsmorgen lag deze leeuw bij de dorpsingang van Nagele, nabij 't Schokkererf. In Kraggenburg waren ze daar niet blij mee. Na wat heen en weer gepraat heeft Kraggenburg de leeuw twee dagen later weer opgehaald.

Piet van der Sar wilde een blijvende herinnering aan de oudejaarsstunt en ging met broer Kees en vriend Wim Keur aan de slag. Van de leeuw die op de hoek van de Meldestraat en de Espelerlaan in Emmeloord staat werd een gipsen mal vervaardigd die uit twee delen bestond. Met behulp van deze mal is een afgietsel gemaakt van beton een materiaal dat is samengesteld uit cement, zand en grind. Dit steenachtig materiaal wordt vaak in de bouw gebruikt. Het project vergde 110 manuren. In augustus 1976 vierde Nagele het 20-jarig bestaan van het dorp. Nadat op 28 augustus 'Hunebed' onthuld was werd de leeuw door Piet van der Sar overgedragen aan de Nageler dorpsgemeenschap. In de laatste week van november werd op de hoek van de Akkerstraat en Voorhof door Piet en Kees van der Sar een betonnen fundering gestort waarop het kunstwerk werd verankerd. De leeuw, die de linker voorpoot over de rechter geslagen heeft, is een ruimte-innemend kunstwerk met een massieve vorm. De a-symmetrische sculptuur zou een degelijke en sterke uitstraling moeten hebben, maar de tand des tijds heeft hij niet goed doorstaan.

Door de weersinvloeden was het uiterlijk van de Nageler leeuw nogal verweerd. In juli 2019 hebben Martin Vegterlo en Piet van der Sar de leeuw opgeknapt. Hij werd wit geschilderd zodat hij er voorlopig weer fris bij ligt.

Bronnen: Omroep Flevoland, De Noordoostpolder en interview met Piet van der Sar in Nagelezen.

Makers

Piet van der Sar is in Luttelgeest geboren. Hij was de oudste in een gezin met 4 zonen en 2 dochters. Zijn vader was de laatste polderpionier die een boerderij toegewezen kreeg. Omdat zijn vader te jong was om de boerderij aan Piet over te doen heeft deze gekozen voor techniek, de bouwkant.

In 1969 kwam Piet van der Sar in Nagele wonen. Hij is al heel veel jaren actief als vrijwilliger in en voor het dorp. Van zijn technische en bouwkundige kennis en kwaliteiten, zijn netwerken en contacten maken vele organisaties graag gebruik. Altijd vrijwillig, belangeloos en onbetaald. Hij zet zich onder andere in voor de kerk, het multifunctioneel centrum, de buurtvereniging, de EHBO, de voetbalvereniging en het Museum Nagele. Bij Koninklijk Besluit is Piet van der Sar benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Op 25 april 2014 kreeg hij van burgemeester Auke van der Werf de Koninklijke onderscheiding uitgereikt. 

 

Kees van der Sar is in Luttelgeest geboren. In 1969 verhuisde het gezin naar Nagele. Kees van der Sar zet zich sinds 1982 intensief en belangeloos in voor verenigingen, organisaties, clubs en de kerk binnen de gemeente Noordoostpolder, en in het bijzonder voor Nagele. Hij was jeugdleider bij de Gereformeerde Kerk Nagele, voorzitter en actief vrijwilliger bij de Trekker Trek Vereniging Emmeloord, diaken bij de Gereformeerde Kerk Nagele, voorzitter van het schoolbestuur van basisschool Klimop, voorzitter van de Ondernemersvereniging Nagele, voorzitter van de Vereniging voor Dorpsbelang Nagele, voorzitter kerkenraad PKN Nagele, gids bij experience centrum 11 Beaufort en vrijwilliger en verkeersregelaar bij tal van activiteiten. Op 26 april 2017 werd de toen 60-jarige Kees van der Sar door burgemeester Aucke van der Werff benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau.

 

Willem Pieter Keur  is op 28 april 1950 geboren in Rozenburg. Hij groeide op in Nagele en ging in Emmeloord naar de middelbare school. Hij begon zijn carrière als partner bij een akkerbouwbedrijf en volgde van 1975 tot 1990 managementtrainingen en van 1985 tot 1992 politieke kadertrainingen. Van 15 april 1991 tot augustus 1994 was hij namens de VVD lid van de Provinciale Staten van Flevoland en van 30 augustus 1994 tot 19 mei 1998 lid van de Tweede Kamer der Statengeneraal. Van 2 januari 2002 tot 6 juli 2006 was hij weer werkzaam als lid van de Provinciale Staten van Flevoland. Vervolgens was Keur van 27 april 2006 tot 27 oktober 2007 wethouder in Noordoostpolder. Op 27 november 2017 stapte hij op als raadslid en nam na 40 jaar afscheid van de politiek. Na zijn laatste raadsvergadering werd de 67-jarige Willem Keur benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Naast al deze politieke functies was Keur onder meer vrijwilliger van dorpsbelang Nagele, voorzitter van de ijsclub in het dorp, medeoprichter van de Wildbeheereenheid Noordoostpolder en heeft hij zich ingezet voor de zomerfeesten Nagele Buitengaats, de Tulpenproms en het Glazen Huis Noordoostpolder.