Droogvallend land

Droogvallend land
Droogvallend land Droogvallend land Droogvallend land Droogvallend land Droogvallend land Droogvallend land Droogvallend land Droogvallend land

Plaats: Dronten

Locatie: Biddingringweg - De Wissel

Kunstenaar:

Materiaal: hout

Jaar: 2008


Beschrijving:

Huib Bliek, werkzaam bij de afdeling Ruimtelijke Inrichting en Beheer van de gemeente Dronten bedacht een centraal thema voor een aantal rotonde rond Dronten. Het thema was het ontstaan en ontwikkeling van Flevoland. De rotonde Biddingringweg - De Wissel  is de derde rotonde die in dit kader is gerealiseerd en heeft als motto: "droogvallend land". Temidden van een ruig rietlandschap staat een meetstoel.

Landmeters begonnen hun werk in de polder al voor het "droogvallen" van Oostelijk Flevoland. Tot de eerste werkzaamheden behoorde het plaatsen negen vaste punten in het gebied. Die verhoogde meetstellingen, ook wel "meetstoelen" genoemd waren gelijkmatig over het gebied verdeeld. De meetstoelen waren de eerste bouwwerken in Oostelijk Flevoland. Vanaf deze meetbakens werden de coördinaten van andere punten in het nieuwe land bepaald. Aan de hand daarvan werden bijvoorbeeld wegen en vaarten uitgezet.

Acht van deze meetstoelen zijn door materiaalschaarste na de oorlog gesloopt. Naast een paar replica's is nabij Biddinghuizen nog één originele meetstoel te vinden de U99.