Kiekendief

Kiekendief
Kiekendief Kiekendief Kiekendief Kiekendief

Plaats: Dronten

Locatie: Gangboord - Helling

Kunstenaar: Marijke Cieraad

Materiaal: brons

Jaar: 2006


Beschrijving:

Ter gelegenheid van  het 50-jarig bestaan van Univé aangeboden aan de gemeente. Het kunstwerk heeft jaren opgeslagen gelegen in de kelder van het Gemeentehuis voor het in 2006 geplaatst is op de hoek van de Helling en het Gangboord voor het kantoor van Univé. Het kunstwerk van brons is vervaardigd door de kunstenares Marijke Cieraad.

Het kunstwerk is bedoeld als monument voor de vrijwilligers van de IJsselmeerpolders. De kiekendief is het symbool van de Provincie Flevoland. Na de drooglegging waren de uitgestrekte rietruigten een uitstekend broedgebied voor bruine, blauwe en grauwe kiekendieven.  Het wemelde er van de muizen die dienden als voedsel. Kunstenares Marijke Cieraad schrijft erover: "Met grote snelheid jaagt ze over de grond. De langzame krachtige vleugelslagen worden afgewisseld door glijvluchten, waarbij de vleugels iets omhoog worden gehouden is de karakteristieke V-vorm, waaraan de kiekendief te herkennen is".

Naast de kiekendief voelde ook de mens zich thuis in de nieuwe polders. Dankzij vele vrijwilliger ontstond er een rijk verenigingsleven. Als dank aan al deze vrijwilligers is dit monument. De Kiekendief scheert met z’n vleugels in V-vorm laag over het ingepolderde land, het land dat ooit water was. De karakteristieke V-vorm van de vleugels symboliseert de V van vrijwilliger.

Kunstenaar

Marijke Cieraad-Hanssen is op 19 mei 1950 in Venray geboren. Na haar middelbare school studeert zij van 1970 - 1974 aan de Vakschool voor Goud- en Zilversmeden in Schoonhoven. Na haar studie legt zij zich toe op vormgeving. Marijke Cieraad is één van de drijvende krachten achter het beeldenpark Odapark dat in 1999 geopend is. Zij woont en werkt in Sevenum.